Между 400 и 500 души дневно се тестват пред нощните заведения (ИНТЕРВЮ)

Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България:

Между 400 и 500 души дневно се тестват пред нощните заведения (ИНТЕРВЮ)

  • Високата цена на тока ще доведе до фалити
  • Служители масово заявяват, че няма да работят
  • Клиенти отменят резервациите си, ако поискаме зелен сертификат

- Г-н Коларов, гратисният период, който държавата даде на бизнеса, за да съобрази работата си със заповедта за зелен сертификат, изтече. Как премина първият ден от проверките на МВР и регионалните здравни инспекции по местата за хранене и развлечения?

- Някои от колегите са били посетени от служители на РЗИ и МВР, но други - не. Денят премина трагично - с опашки пред пунктовете или липса на изнесени „лаборатории“ за имунизация. Определяме решението за 3-дневен гратисен период за безотговорно. В цяла Европа колегите ни получиха по 2-3 месеца, за да се подготвят за COVID мерките, докато ние получихме едва няколко дни. Освен това ограниченията за пореден път са насочени единствено към едни и същи бизнеси - те не касаят държавната администрация и останалите обекти на закрито, работещи с клиенти. На фона на това почти никъде все още няма безплатни антигенни тестове. Не мога да кажа дали в първия ден е имало глобени колеги. Изпратили сме на здравното министерство предложенията си още в петък миналата седмица и сме им дали време до сряда да преразгледат заповедта си. В противен случай ще стартираме масови мероприятия в цялата страна.

- Как смятате, че ще се отрази на ресторантьорския бранш изискването за европейски COVID сертификат при влизането в заведения?

- За нас това е последният пирон в ковчега ни, защото издадената в този вид заповед отново затваря едни и същи обекти и дискриминира нашия бранш. Най-големият проблем е, че нямаме потенциалните клиенти, с които да работим в тази ситуация, тъй като половината от 20% ваксинирани в страната са над 65 години. Напълно невъзможно е да спазваме всички изисквания в заповедта заради липсата на адекватен гратисен период - непосилно е „от днес за утре“ стотици хиляди души да се ваксинират или да си направят тестове. Напълно очаквано, всички системи блокираха и хората не могат да отидат на работа.

- Собственици на заведения стартираха „собствени” лаборатории за антигенни тестове пред обектите. Колко души до момента са се възползвали от услугата?

- Колегите от нощните заведения стартираха кампанията в петък миналата седмица. Те се договориха с конкретни лаборатории, които да поставят мобилни пунктове. Предполагам, че между 400 и 500 души дневно са минавали през тях. Истината за нововъведените мерки е една - целта е да се достигне по-висок процент на ваксинираните. Не приемаме заповедта, тъй като отново ни излъгаха. По време на поредица от срещи подчертахме с какво сме съгласни и с какво не. Бяхме категорични, че сме готови да приемем част от идеите, но те бяха разписани по съвсем различен начин. Зелените сертификати трябваше да се отнасят до всички - на първо място до държавната и общинската администрация, тъй като именно те са на първа линия. Продължаваме да настояваме и за идеята тестовете за антитела също да влизат в обхвата на зеления сертификат. Макар предложението ни да бе отхвърлено, никой не успя да ни обясни каква е разликата между документа, който показва, че имаш антитела, и този, според който си ваксиниран. На практика те носят една и съща информация. Считаме, че тестовете за антитела са изключително важни, тъй като много от хората не желаят да се ваксинират именно защото вече са преболедували COVID-19 и имат такива.

- Как реагираха служителите ви на новата заповед и какво очаквате самите вие - масова ваксинация ли, или масово напускане?

- Служителите масово заявяват, че няма да работят, ако са принудени да се ваксинират. Положението е много тежко, тъй като всички виждаме, че това бреме за пореден път се стоварва върху едни и същи хора. Ние например не виждаме разлика между един магазин над 300 квадрата и такъв под 300 квадратни метра.

- Още през първото тримесечие на годината стартира изготвянето на списъци с персонал от туристическия бранш, който желае да бъде ваксиниран. Колко от служителите си поставиха ваксини тогава?

- Не забелязваме голяма разлика в работата на здравното министерство в предходното правителство и настоящото. Още в началото те си отразяха шансовете да убедят хората да се ваксинират. В момента, когато гражданите имаха желание да се имунизират и се извиха опашки - ваксините изчезнаха. Тогава здравният министър поясни, че фирмите доставчици не са изпълнили задълженията си. По-късно пък стартираха атаките срещу всяка една от ваксините и по този начин отказаха хората. Самите ние изпратихме дълги списъци с желаещи да се имунизират срещу COVID-19, ваксини обаче липсваха.

- Ресторантьори от Русе алармират, че заради COVID ограниченията клиентите също значително са намалели. Каква е ситуацията в столицата?

- Навсякъде положението е едно и също. Мозъците на потребителите се промиват ежедневно с информация за заразата и се наблюдава сериозен отлив. Към момента липсата на клиенти е още по-осезаема. Хората се обаждат да попитат дали ще искаме сертификат, за да дойдат. Ако отговорим положително, те отменят резервациите си и планираните мероприятия.

- Друг сериозен проблем, пред който е изправен бизнесът, е постоянно покачващата се цена на електроенергията. С колко поскъпна токът за ресторантьорския бранш?

- Браншовите организации на заведенията бяхме едни от организаторите на протестите за високата цена на електроенергията заедно със синдикати и работодатели. Това е другият проблем, който с COVID-19 или без него може да доведе до масови фалити в цялата страна. В момента наблюдаваме как всички цени се повишават лавинообразно - с цената на тока, горивата и газа са свързани всички бизнеси по един или друг начин. При нас това може да се окаже фатално, тъй като използваме огромно количество ток в своите обекти. Сметките се вдигнаха 3 - 4 пъти. Ако до момента даден собственик е плащал сметки по 2 - 3000 лева, то сега те достигат 9 - 10 000 лева. Очакваме през този месец да бъдат двойно над това. Имахме корпоративен договор за всички наши членове с една от фирмите за доставка на електроенергия. Цената, на която се сключваха те, беше до 120 лева на мегават. Прогнозната цена на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за месец октомври беше 119 лева, но в момента достига до 500 лева. Това засяга абсолютно всички - дори някои да не е свързан с бизнеса и да не го усещат, трябва да проумеят, че от 1 януари очакванията са цената на електроенергията за битовите абонати също да се промени.

- Според вас колко от колегите ви ще се наложи да преустановят своята дейност?

- Предполагам, че още между 20-30% от заведенията отново няма да могат да работят. Ситуацията в момента е такава, че се чудим кой изобщо би могъл да продължи да изпълнява дейността си. С цената на електроенергията, с повишаването на разходите, доставните цени на продукти и увеличаването на заплати, осигуровки, а също и с рестрикциите - вече не се говори колко ще фалират, а колко ще останат на пазара.

ВИЗИТКА:

Председател на Сдружението на заведенията в България

Има 30-годишен опит в ресторантьорския бранш

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ