Между 40 и 50% от приетите между 2012 и 2016-а не взели диплома
2

Между 40 и 50% от приетите между 2012 и 2016-а не взели диплома

Между 40 и 50% от студентите, които са приети за периода 2012-2016 и е трябвало да завършат бакалавърските си програми съответно от 2016-а до 2020 - а, не са успели да вземат диплома. Това съобщи служебният проф. Николай Денков по време на дискусия за проекта на Националната карта за висше образование.

По време на обсъждането той посочи, че 50% от приетите в специалност "Металургия" не успяват да завършат, тъй като изпитват трудности по време на следването си. Една от възможните причини за това липсата на добра подготовка още в училища. Затова по думите на министъра е добре да се следва примерът на Техническия университет - София и Софийски университет "Св. Климент Охридски", които са се включили в средното образование.

Друга е липсата на достатъчно добра перспектива за професионална реализация в съответното направление. Затова според проф. Денков е добре да се работи и с бизнеса, за да станат по - привлекателни за учениците различните специалности. От данните на МОН, които ще бъдат включени към него, се вижда, че общо в 22 професионални направления през повечето от годините получилите бакалавърска степен са 50 и дори под 50% от постъпилите в първи курс. В осем от тях тази тенденция е трайна през последните пет години. Това са „Биотехнологии“, „Филология“, „Растениевъдство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Машинно инженерство“, „Спорт“, „Животновъдство“ и „Горско стопанство“. Общо за страната 27-29% от приетите в бакалавърски програми отпадат между първи и четвърти курс, като около 19-20% отпадат между първи и втори курс, 7-8% - между втори и трети курс, 1-2% - между трети и четвърти курс.

Част от достигналите 4 курс или отпадат в рамките на годината, или не се дипломират. Отпадналите студенти са по-малко сред приетите в магистърски програми след средно образование като например в „Медицина“ и „Фармация“. Над 60% от тях се дипломират. Още по-висок е делът на завършващите магистратура след вече придобито висше образование – между 74% и 78%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.