Меглена Караламбова заряза мъжа си след 30 г. брак

Меглена Караламбова заряза мъжа си след 30 г. брак

Режисьорът Андрей Аврамов искал да си останат приятели, актрисата не прощава излъганото доверие

След 30 г. брак, голямата актриса Меглена Караламбова е зарязала мъжа си – режисьорът проф. Андрей Аврамов (внук на Гео Милев), когото зрителите помнят като помощника на Баш майстора в едноименния филм.

Това се е случило преди няколко години по нейно желание, но двамата продължават да се появяват заедно на театрални събития и за развода им знаят само най-близките. Затова повечето хора в гилдията смятат, че още са едно от най-здравите театрални семейства, но всъщност вече са в графа „бивши“. „Много рядко стигам до крайности в взаимоотношенията си с хората. Но не прощавам, когато са излъгали доверието ми, особено пък когато то е било абсолютно безрезервно“, обяснява за раздялата им в едно от малкото си интервюта актрисата, била 45 г. стожер на Военния театър. По този повод тя припомня, че „Отело“ не е драма на ревността, а на излъганото доверие. „И щом се е случило така, макар и да ми е много болно, взимам си шапката и „Адиос, мучачос“, както казва внучката ми“, добавя тя. А дали двамата не са могли да останат просто приятели? “Ха! И той ме попита същото, преди да си тръгна. Не, аз поне не мога. Пазя си всичките прекрасни години, прекарани заедно – та това е почти половината ми съзнателен живот! Но твърде много бях потънала в тази връзка, за да мога сега да се отстраня и да приложа метода на отчуждение на Брехт“, казва още Мегата.

Премеждия

Тя приема раздялата като урок, който е трябвало да научи, за да не бъде глупава и в следващите си животи. Една от най-любимите й книги е „Любов по време на холера“ на Маркес и все си е представяла, че и двамата с Андрей ще са така – остарели, изкривени, кокалести, преминали през какви ли не премеждия, ще се радват един на друг до края на живота си.

„Не успях да попитам Маркес дали това все пак е възможно да съществува в живота, или е само плод на необикновената му творческа фантазия. Както и да е. Тази история е вече затворена страница. Чувствам се идиотски - на моите години да рева като някаква хлапачка за изгубената си любов. И не си давам сметка, че сега ще ги четат хора, които хал хабер си нямат за какво става дума. Дано само не възприемат излиянията ми като жълтинки. Това би било грозно“, признава Караламбова.

Тя има вид на силен човек, но всъщност е болезнено чувствителна, а битките са й най-вече със самата себе си. „Нищо не помага, когато тук вътре е черно. Не мога нито да чета, нито нищо... Може би единствено музиката ми помага“, добавя звездата.

На ръце

И след развода им, тя смята, че Андрей Аврамов е любовта на живота й. Двамата са набори и състуденти в театралната академия – тя в класа на Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов, той – при Боян Дановски. Така и не станали близки през 4-те години в академията, а след това се засичали тук-там, без никакво отношение един към друг. „Когато се срещнахме отново, бяхме на по 37-38 години, женени вече, с деца, с проблеми - бяхме станали други хора, имали сме други потребности от човека срещу себе си. И страшно си паснахме. Той беше изключително внимателен към мен, носеше ме на ръце. Чувствах се щастлива и това продължи много дълго време. Но изглежда всяко нещо си има край“, връща лентата назад Меглена.

Работа

Изненадващо за публиката, едни от най-талантливите ни актриса и режисьор не работят заедно. Тя казва, че това е било умишлено, защото винаги, когато са се опитвали, се е появявало напрежение, застрашаващо хармонията на взаимоотношения им. „Това е неизбежно, защото творецът малко или много е егоистичен, всеки тегли чергата към себе си. И като започнем да работим - той иска едно, аз искам друго, изостряха се отношенията ни. Затова направихме само три неща заедно. Но всеки следеше другия, даваше съвет, когато се поиска, разбира се. Беше пълноценна връзка“, казва още Караламбова.


Губи дете от съпруг №1

Голямата драма в живота на Меглена Караламбова е загубата на първото й дете от съпруг №1 Люлин Белев. Бебето е починало при раждането. „Оттогава съм половин човек. На никого да не се случва такова изпитание“, казва любимката на няколко поколения. Тя среща сина на оперния певец Георги Белев още като ученичка в гимназията, но се женят 7 години по-късно, както тя казва „след любов и раздели“. „Когато татко почина, бях на 24 години. По това време репетирах във Варненския театър „Хамлет”. Той беше болен от рак. Много тежко го преживях, въпреки че знаех, че е безнадеждно болен. На погребението дойде и Люлин. Бяхме разделени от месеци и тогава той ми каза: „Ти си най-хубавото момиче, което съм виждал през живота си“! Много ме обичаше. И като ми каза това, някаква топлина се разля по мен, усетих подкрепа. На другата година се оженихме и след две години трябваше да имаме детенце“, споделя актрисата. Три лета по-късно се ражда дъщеря им Невена Белева, която днес е сред най-успешните художник-сценографи у нас. „Бяхме много щастливи с нея, но разногласията продължаваха, затова, когато тя стана на 10 години, аз поисках да се разделим. Но трябва да призная, че друга сериозна причина беше голямата ми любов с Андрей Аврамов. За да сме заедно, и той се разведе, и аз се разведох“, допълни Мегата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.