0

Н овите агротехнологии привличат все повече инвестиции през последните години, пише „Форбс“. През миналата година в този сектор инвестираха и редица знаменитости, сред които Меган Маркъл и Опра Уинфри.

Новите агротехнологии привличат все повече инвестиции през последните години, пише „Форбс“. През миналата година в този сектор инвестираха и редица знаменитости, сред които Меган Маркъл и Опра Уинфри.

Производителите все повече търсят решения за предизвикателствата като тежкия дефицит на работна ръка, на вода и проблемите с управлението на поземлената собственост. Затова са отворени да прилагат иновации, които да увеличат реколтата и ефективността.

Сума

През 2020 рисковите инвеститори са вложили 4 милиарда долара в стартъпи в областта на агротехнологиите, сочат данните на анализаторската компания Crunchbase. Това е значителен ръст спрямо 2,8-те милиарда, които рисковите инвеститори са вложили през предходната 2019 г.

Изненадващо, секторът на агротехнологиите грабна вниманието и на световните знаменитости.

Обяснение

„Знаменитостите искат да са в крак с новата тенденция“, обяснява Джейли Дей, предприемач и инвеститор с фокус върху агротехнологиите.

Пам Марон, основател на Marrone Bio Innovations и инвеститор в старт-ъпи отбелязва: „Повече от всякога потребителите се интересуват от това как е произведена и преработена тяхната храна. Знаменитостите се обърнаха към тази тенденция и виждат, че могат да ни помогнат да преминем към по-прозрачна и устойчива система, при която се намалява имхвърлянето на храна и се подобрява здравето на хората“.

Личности

Ето и някои от звездите, които през миналата година инвестираха в сектора на аграрните технологии.

Половинката на принц Хари Меган Маркъл инвестира в Clevr Brands  , базирана в Калифорния компания, която е специализирана в производството на инстантно лате с овесено мляко. Директорът на компанията Хана Мендоса уверява, че техните продукти са щадящи околната среда.

Опра Уинфри и певицата Кейти Пери инвестираха в Apeel Sciences – базирана също в Калифорния компания, която произвежда покритие за плодове, което е ядливо.

Пери, Серина Уилямс и Джей-Зи вложиха пари в Impossible Foods – отново калифорнийска компания, която разработва заместители на растителна база.

И накрая, технологичните магнати Бил Гейтс, основател на Майкрософт, и Ерик Шмид, бивш шеф на Гугъл, също разшириха инвестициите си в агротехнологичния сектор. През 2020 Майкрософт обяви, че пуска Asure – пакет от технологични инструменти, с който се подпомагат стартъпи в Индия. Семейната фондация Шмид направи храните и земеделието една от четирите области, в които инвестира.