Мега находка в Египет (ГАЛЕРИЯ)
5

Мега находка в Египет (ГАЛЕРИЯ)

Погребален храм на царицата Нараат от епохата на Древното царство, чиято възраст е на около 4 500 години, беше отрит от археолози в Сакара близо до Кайро, предаде Франс прес.

Находката е била направена под ръководството на известния египтолог Захи Хауас. Част от храма на съпругата на цар Тети, първият от фараоните от Шестата династия на Древното царство, управлявал между 2347 и 2337 пр.Хр, беше открита преди няколко години. Но едва сега той беше разчистен от пясъка и бяха разкрити многобройни подземни помещения. По думите на Захи Хауас бил е намерен планът на храма, а също така и три склада за съхранение на дарове и инструменти.
"Изкопахме 52 кладенци с дълбочина от 10 до 12 метра, в които открихме 50 дървени саркофага. Това е първият случай, при който в района на Сакара се разкриват погребения от този период", отбеляза Хауас.
Новите находки пренаписват историята от този регион, особено при управлението на 18-ата и 19-ата фараонски династии. Тогава започват да се появяват погребения в близост до пирамидите на фараоните от Древното царство.".
Намерените саркофази имат антропоморфна форма, на тях са нанесени сцени и изображения на богове, които са били почитани през този период. Изрисувани са и фрагменти от Книгата на мъртвите, които помагат на мъртвите да преминат към задгробния живот.
Археолозите са се натъкнали на множество артефакти и статуи на божества. Открит е бил и папирус с дължина 4 метра и широчина 1, на който е записана Седемнадесета глава от Книгата на мъртвите.
В нея личи името на владетеля Бу-Хаа-Аф.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.