Тройно скачат цените на пчелния мед от кошера до магазина, научи „Монитор“. Румен Балински от Обединения български пчеларски съюз обясни, че за обикновения мед в момента изкупната цена е 3,80 - 4,00 лв. за килограм, а за биологичния - около 4,50 лв. По думите му нормалните нива са съответно поне 5,50 лв. и 6,00 лв.

Според браншовика подобно положение на нещата е пагубно за стопаните, отглеждащи пчели за поминък и добиващи мед, а не за да изкарват допълнително пари над основните си доходи. По думите му поне една десета от хората с кошери си изкарват прехраната с пчеларство. „В момента добивите са малко по-ниски от миналогодишните и

тези цени са убийствени за пчеларите

Някои от колегите по морето и в най-големите градове са по-добре, защото са затворили цикъла и си продават меда директно на дребно по пазарите“, поясни Балински и добави, че така те не зависят от прекупвачите. Пчеларите с по-голямо производство обаче не можели да реализират цялото количество на дребно и са принудени да продават предимно на едро.

„Причина за срива са останалите немалки количества неизкупен мед от 2018-а. Освен това у нас около 2000 т се внасят от Китай и от Украйна за 1,40 евро на килограм до склада на търговците и те отказват да купуват българския мед. Очаква се и нов безмитен импорт на цели 45 000 т в страните от ЕС от Аржентина и Бразилия. Продукцията от чужбина след това се смесва с малки количества наш мед и се продава в Евросъюза като български“, уточни той.

Балински каза, че причина за ниските изкупни цени са и нароилите се

множество пчеларски организации, чийто брой вече е 17

Според него до края на годината би трябвало всички те да се обединят и да защитават реално интересите на пчеларите. „Нямаме все още браншова организация като във Франция, където пчеларите се грижат само до произведат меда, като е осигурена реализацията на продукцията и на дребно, и в чужбина“, поясни той.

Инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари, също смята, че има нужда от обединение в сектора. Според него основната причина за ниските изкупни цени е големият внос на мед в България. „При цена на меда 10 - 12 лв. за килограм на дребно изкупната цена трябва да е при всички положения над 6,00 - 6,50 лв., поне над половината. Сега е три пъти по-ниска и

това е нерентабилно за пчеларите“

смята браншовикът. Той добави, че е все по-висок рискът скоро да няма кой у нас да се занимава с пчеларство и затова трябва да се намерят начини за субсидиране на сектора.

Румен Балински припомни и друг проблем в сектора - за обещаните пари от земеделското министерство по „де минимис“ за отровените пчели, от които нищо не е платено. Оказало се, че пчеларите не са дали доказателства. „Най-евтината проба за това обаче е 400 лв. и хората не могат да си ги позволят“, поясни Балински. По думите му земеделците у нас за щяло и нещяло използват хербицида глифозат и когато чуждите купувачи намерят и най-малкото количество от него в меда, връщат партидата или искат силно сваляне на цената.

Вчера пък пчелари от Врачанско алармираха за 30% по-ниски добиви тази година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

До края на работния ден се подават исканията за компенсация за природни бедствия

Днес е крайният срок, в който стопаните могат да подадат заявления, за да бъдат компенсирани за щети от природни бедствия, припомня Investor.bg. Утвърденият финансов ресурс за тази година по схемата е от 2,144 млн. лева.

Ръст на желаещите да продават гори на държавата

Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продават гори на държавата. За това съобщават от земеделското министерство две седмици, след като беше обявена кампания по изкупуване на частни гори у нас.

Танева: До края на годината животновъдите ще получат всички плащания

До края на годината животновъдите ще получат всички плащания, обеща министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Сливен. Парите тръгват към селскостопанските производители от следващата седмица.