Глад за кадри и спешна нужда от лекари и медицински сестри. Това е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено българското здравеопазване.

За да борят кадровия дефицит, вече се зараждат и неправителствени инициативи. Последната такава е по идея на фондация "Майки за донорство" и е насочена към най-малките.

За острия недостиг на кадри в здравеопазването през последните години говорим все по-често. Причините не са само протестите на специалистите по здравни грижи и студентите по медицина, а и фактът, че дефицитът вече е осезаем. Най-критична е ситуацията при медицинските сестри, които за последните 20 години са се стопили с 15 000.

В борбата за привличане на кадри вече се включва и болница за женско здраве, като отваря вратите си за ученици. До края на учебната година специалисти от болницата ще развеждат децата и ще показват за какво служат операционната, родилната зала, неонатологията. Ще ги научат как се поставя инжекция и как се прави хирургичен шев.

Докато опитват да борят демографската криза, от фондация "Майки за донорство" все по-често чуват и коментари за липсата на кадри в здравната система. Хрумва им, че ако искаме повече млади хора да следват медицина и да останат в България, първо добре трябва да им обясним защо това трябва да се случи.

"Хубаво е децата да бъдат ориентирани още в прогимназиалния или гимназиалния етап от своето обучение, дори те да не знаят какво точно искат да учат. Вече имаме над пет записали се, потвърдили са около 200 ученици и продължават още да се записват", каза Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство".

Специалистите по здрави грижи, сред които са медицинските сестри, акушерките, лаборантите и рехабилитаторите, са най-търсените кадри в здравната ни система. Причината - или се концентрират в големите градове, или сменят професията поради ниско заплащане и недобри условия на труд, а голяма част от тях са вече в пенсионна или предпенсионна възраст.

За акушерките казват, че са специален вид специалисти, защото всеки ден се докосват до най-щастливия момент от живота на много хора. В продължение на 21 години Надежда е първият човек, когото бебета, които е изродила, усещат. Собствени деца има три, а докато очакваше първата група ученици да пристигнат от Петрич, в ръцете й се появи още един нов живот.

"Моя близка приятелка беше се записала да учи акушерство и тогава си казах, че това е много хубава професия - малки бебета, чисти, невинни и ти цял ден ги гушкаш. Прекрасна работа, защо да не опитам? Никога не съм мислила да сменям професията. За да се оправи едно нещо, първо трябва да се разбърка докрай. Аз мисля, че дошъл този край и тепърва ще започне да се подрежда. Младите хора ще видят, че може и тук - в България", каза още акушерката Надежда Стаменова от МБАЛ "Надежда".

Според здравното министерство броят на завършилите медицина у нас се е увеличил. За последните две години е между 800 и 850 души. Това би било достатъчно да покрие нуждите на системата, ако след дипломирането си обаче, младите лекари не напускат страната.

Разпределението според Лекарския съюз пък е неравномерно. Между 2014 и 2017 година броят на лекарите до 30-годишна възраст се е увеличил близо три пъти, но по-голямата част от тях се е концентрирала в големите градове.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българчетата са пети по затлъстяване в Европа

Българчетата са на пето място по затлъстяване в Европа. Една трета от българите под 18 години са с наднормено тегло. Това показват данните на Световната здравна организация.

Лекуват успешно мъж с рак на гърдата в Пловдив

Пациент с рядко срещаното онкологично заболяване рак на гърдата се лекува успешно вече 9-а година в пловдивския Комплексен онкологичен център. Това съобщи ръководителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков.

Безплатно ще преглеждат в кардиологията в болницата в Пазарджик

Лекарите от Кардиологично отделение към „МБАЛ-Пазарджик“ стартират кампания за  безплатни профилактични  прегледи. Те ще се провеждат от  9 до 27 декември, от 15 до 18ч., в Кардиологично отделение. Предварително записване на тел.  034/ 408 729, съобщиха от здравното заведение.