Собствениците на медии у нас да декларират и дали са осъждани. Това предвиждат част от предложенията между първо и второ четене , направени от ДПС в медийния закона. Поправките са внесени днес в деловодството на НС от депутатите от движението Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. 

В тях се допълва, че собствениците на медии трябва да подават всяка година до 30 юни декларация за действителния собственик, но в нея трябва да напишат дали заема публична длъжност, дали срещу него има влязла в сила присъда за извършено престъпление, както и всяко получено финансиране за предходната година – неговият размер, основание и лицето, което го е предоставило. В декларацията трябва да се запише и ако лицето, което контролира медията, е различно от действителния собственик.

Във въпросната декларация се посочват всички договори с държавни и общински учреждения, с дружества с държавно или общинско участие, както и такива с политически партии, договори в резултат на обществени поръчки, рекламни договори и финансиране по еврофондове от ЕС.

 Така културният министър трябва а води два регистъра – един на собствениците и втори за подадените декларации, който ще е публичен на сайта на ведомството. 

Наред с това се въвеждат и глоби за онези лица, които не подадат декларации за собственика на медията и за декларацията за договорите. При първо нарушение глобата е от 10 000 до 15 000 лева, а при второ от 20 000 до 30 000 лева. Същите санкции ще важат и когато декларациите не са подадени в срок или пък са с невярно съдържание.

 Подобни глоби ще има и когато дадено лице извършва медийни услуги, но не е в писано в регистъра.

Тези, които трябва да следят за нарушения са от културното ведомство. Когато обаче нарушителят не може да се установи или пък извършва дейност без да е в регистъра, то културният министър уведомява МВР., като публикува информация за уведомлението на интернет страницата си.

Целият законопроект можете да видите тук

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чужденец поема поста на грантаджията Юри Тавание

Зам.-шефът на представителството ЕК: Сигналът за конфликт на интереси срещу Лозан вече е в Брюксел

Чужденец поема поста на грантаджията Юри Тавание

Европейската комисия е получила писмо с въпроси за поведението на председателя на ВКС Лозан Панов, поставени от Центъра за приложно-правни изследвания и практики (ЦППИП), който е член на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет. Това съобщи заместник-ръководителят на Представителството на ЕК в България Христо Христов, който бе поканен да присъства на редовно заседание на Гражданския съвет към ВСС. Въпросите на ЦППИП са били приети на предишното заседание на Гражданския съвет и е било решено да бъдат изпратени до ЕК.

ДПС: Управлението е провал, отговорността е на ГЕРБ

Популистко - националистическото управление е пълен провал и отговорност за това носи ГЕРБ. Това се посочва в декларация на ДПС, приета на заседанието на Централния съвет на партията, който се проведе в петък. Документът бе прочетен от лидера на движението Мустафа Карадайъ. В него се казва, че още, че ГЕРБ генерира напрежение и несигурност, 2 месеца преди евровота сме в политическа криза и отговорни за това са именно управляващите от ГЕРБ.