"Медии и истина" е темата на 16-ата световна среща на българските медии

"Медии и истина" е темата на 16-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

На официалното откриване днес в Рилския манастир ще присъстват министърът на външните работи Светлан Стоев, министърът на образованието и науката Николай Денков, Неврокопският митрополит Серафим, епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител, Петър Паунов - кмет на Кюстендил.

Началото на форума ще бъде поставено от генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Сред гостите ще бъде Симеон Сакскобургготски. Той е лично свързан с Рилската света обител, където е гробът на неговия баща - цар Борис Трети. По времето, когато Сакскобургготски е министър-председател (2001-2005), България става член на НАТО и подписва договор за присъединяване към Европейския съюз. Тогава е и първата световна среща на българските медии, организирана от БТА (23-25 май 2005 г., София). През 2004 г., в негово присъствие, е подписан Етичният кодекс на българските медии, който се прилага и до днес.

 

ПРОГРАМАТА

 

Програмата на форума е разделена на четири панела, като три от тях ще бъдат на 18 октомври. "Вярата в медиите" е с модератор Георги Милков и участници проф. Иван Желев - богослов, проф. Георги Каприев - философ, Димитър Ганчев - ръководител на българската програма на радио "Ватикана", и Евгени Веселинов - главен редактор на BulgariCA, САЩ.

Във втория панел "Надеждата в медиите", модериран от Петър Галев (оперативен директор на CredoWeb) ще участват доц. Георги Лозанов от БТА - културолог и медиен експерт, проф. Коста Костов - национален консултант по белодробни болести към НЗОК и главен редактор на списание Inspirio, Бранислава Бобанац - журналист от Кипър, и Камелия Илиева от списание "Роден глас", Чехия.

"Лъжата в медиите" е темата на третия панел с модератор Ралица Ковачева - главен редактор на Factcheck.bg. Участници са проф. Боян Знеполски - социолог, Мариана Христова - редактор на EuroChicago, Йосиф Давидов - редактор във вестник "Нова дума" (Испания). Журналистът от БНТ Бойко Василев ще модерира четвъртия панел "Изборът в медиите", в който със свои позиции ще се включат историкът проф. Петър Стоянович от БАН, Доника Ризова - комуникационен директор на Сдружението за модерна търговия, и Борислав Николов - ръководител на Ethnique media в Монреал, Канада. Предвидена е свободна дискусия в края на всеки един от панелите.

 

НАГРАДАТА

 

Националният дарителски фонд "13 века България" с изпълнителен директор Слава Иванова ще връчи в понеделник традиционната награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина.

Отличието е обявено и присъдено за първи път по време на деветата световна среща на българските медии (13-18 октомври 2013 г., София, Пловдив и Велико Търново).

Първият носител е Светла Кьосева от списание "Хемус" в Унгария. Следващи лауреати са Мария Захариева от сп. "Българи" в Чехия - през 2014 г., Дора Костова, която 26 години издава вестник "Роден край" в Украйна - 2015, Даниела Горчева, издател на сп. "Диалог" в Нидерландия - 2016, Максим Божилов, който близо 20 години издава вестник и поддържа радио програма "Български хоризонти" в Канада - 2017, Димитър Ганчев от българската програма на радио "Ватикана" - 2018, и "БГ Войс" - Чикаго, САЩ, получава годишната награда на "13 века България" - през 2019 г.

 

СЪПЪТСТВАЩИТЕ СЪБИТИЯ

 

Изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" ще бъде открита на 18 октомври. Организатор е Държавният културен институт към Министерството на външните работи. Ще бъде прожектиран и филм на БТА "Спомен за Максим Минчев".

Същия ден още един художествен проект, наречен "Босилеград в цветове", ще бъде представен от Александър Димитров - главен редактор на "Глас прес" в Босилеград, Румен Баросов - председател

на студентското читалище "Св. Климент Охридски".

Вечерта на 18 октомври ще завърши с музиката на Дани Милев и представянето на проекта "Заведи ме..." - за концерти сред българските общности по света.

Тридесетгодишният юбилей на списание "Хемус", Будапеща, ще бъде отбелязан със събитие в института "Лист - унгарски културен институт", в София, на 19 октомври вечерта.

В рамките не световната среща ще бъде подписан и договор за сътрудничество между БТА - от генералния директор на агенцията Кирил Вълчев, и кмета на Кюстендил Петър Паунов - за съвместно отразяване на 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора.

 

Световната среща на българските медии се организира в партньорство с Рилската света обител, община Кюстендил, националния дарителски фонд "13 века България", Държавния културен институт към министъра на външните работи, студентското читалище "Свети Климент Охридски", сдружение "Глас" - Босилеград, "България ер", Сдружението за модерна търговия, Пощенска банка, EasyPay.

Срещата ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на CОVID-19, въведени със заповеди и актове на публичните органи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.