Медицинско светило готви безценно дарение за родния си Кюстендил
3

Медицинско светило готви безценно дарение за родния си Кюстендил

 

Един от най-известните български колекционери на графики, проф. д-р Чавдар Славов, който е сред световно признатите лекари – уролози подготвя безценно дарение за родния си град Кюстендил, на чийто граждани възнамерява да предостави 100 графики , излезли от ателиета на плеяда родни майстори на четката, иглата и молива.

Намерението си проф. Славов сподели в Стара Загора, където по покана на директора на местната художествена галерия, проф. д-р Марин Добрев и кмета на града Живко Тодоров представи част от невероятната си колекция.

Под наименованието „Изкуството на графиката в колекцията на проф. д-р Чавдар Славов“ тя на практика е обиколила света.В нея присъстват творби на над 50 родни автори, сред които  Дечко Узунов, Светлин Русев, Румен Скорчев, Иван Кирков, Валентин Старчев и мн. др.

Лекарят твърди, че не се възприема като колекционер, а само като ценител. Защото смята, че все още не е обхванат от онази „тиха лудост“, както я определя наскоро отишлия си от този свят Светлин Русев.

Признава, че с повечето от работите /а той притежава над 400 графики и рисунки/ са попаднали в колекцията му под формата на подарък от авторите им, което ги правели още по ценни, защото в тях е останала частица от душата на твореца. Проф. Славов се шегува, че художниците „авансово инвестирали“ в хирургичните му умения.

По колекционерството го запалил съученикът  му Свилен Блажев, с когото го свързва дългогодишно приятелство. Най-дълго е мечтал за творба на бургазлията Георги Баев – Джурлата, който почти 20 години бил негов пациент, но все не успявали да се спогодят за …сделката.  В крайна сметка лекар от Бургас му подарил  творба на художника-чешит.

Пак така случайно му попаднала работа на Димитър Казаков – Нерон, която била рисувана с боза и счукани керемиди. В последствие между двамата се появило истинска творческа връзка.

„Почти всеки месец купувам по нещо от невероятно финния Иван Нинов, който е просто уникален. Прекланям се пред работите на Румен Скорчев и на още мнозина художници. Вече съм взел решението си тази колекция, която е една представителна извадка на българската графика от последните 5-6 десетилетия да стане притежание на родния ми Кюстендил. Засега не съм се спрял на точна дата, най-вероятно това ще се случи за следващата ми юбилейна годишнина…“, в аванс съобщи роденият през 1953 година медик.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.