Медицинските университети у нас се обединяват в сдружение

Медицинските университети у нас се обединяват в сдружение

Четирите медицински университета в България регистрираха за първи път свое сдружение. Обединението ще служи като гарант за осигуряване на качеството на висшето медицинско образование в България.

По-рано този месец, по време на среща в Медицински университет-София, ръководителите на специализираните висши училища – ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков, ректорът на МУ-Варна проф. Валентин Игнатов, ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева и ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров, се подписаха под устава на асоциацията. В УС на сдружението влиза като физическо лице и проф. Славчо Томов, бивш ректор на МУ-Плевен.

Университетите създават Сдружението на медицинските университети в България с цел защита на общите интереси на медицинските висши училища пред държавните и местните органи, участие в процесите на формиране на държавните политики в областта на медицинското образование и свързаните с него дейности в здравеопазването, както и утвърждаване престижа на висшето ни медицинско образование в чужбина. Сдружението

Средствата за постигане на тези цели ще включват общи мнения и становища на университетите относно развитието и проблемите на висшето медицинско образование, както и разработване на стратегически документи, планове и концепции в тази посока. Предвижда се също участие в работни групи и консултативни съвети към органи на държавното управление във връзка с разработването на законите и подзаконовите нормативни актове, регулиращи обучението по медицина, дентална медицина, фармация и обществено здраве, както и свързаните с тях дейности в сферата на здравеопазването. Сдружението ще се стреми да формира определени обществени нагласи чрез активно участие в медийни инициативи, тематично свързани с проблемите на българското медицинско висше образование.

Сдружението на медицинските университети ще провежда срещи и събития за обсъждане на теми, свързани с целите му, ще организира работни групи, експертни съвети и други помощни органи, които да формират и предлагат решения по конкретни проблеми, свързани с висшето медицинско образование. Предвижда се и издаване на бюлетини и други информационни материали, чрез които да се запознава обществеността с взетите решения, становища и стратегически документи на Сдружението.

В дух на разбирателство и екипност, представителите на четирите университета декларираха желанието си да работят заедно в защита на специфичните за техните висши училища интереси и да съдействат на институциите за вземането на решения, удовлетворяващи академичните потребности на медицинските университети у нас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.