Медицинска сестра:COVID ситуацията изкара на преден план кадровия проблем в здравеопазването

Медицинска сестра:COVID ситуацията изкара на преден план кадровия проблем в здравеопазването

"Covid ситуацията изкара на преден план кадровия проблем в здравеопазването". Това заяви Надежда Маргинова - медицинска сестра и член на ръководството на Синдиката на българските медицински сестри пред БНР, във връзка с отражението на Covid-19 върху условията на труд в сфери, заети предимно от жени.

По думите й много здравни заведения в страната имат недостиг на медицински сестри и лекари. Според Маргинова трябват дългосрочни решения на кадровия проблем и посочи като причина за ниския интерес към професията на медицинските сестри ниското заплащане. Тя подчерта обаче, че държавата не може да финансира болниците, докато те са търговски дружества.

Медицинската сестра разказа случай от началото на пандемията, когато е била изправена пред дилема дали да изпълни служебните си задължения, пренебрегвайки изискванията за работа в условията на пандемия, или да откаже да работи:

"Обадих се в Министерството на здравеопазването и съобщих за тази ситуация, но не бяха предприети мерки. Бях принудена да не вляза в отделението и да си изпълня служебните задължения, в резултат на което трябваше да пиша обяснения и беше задействана процедура за налагане на дисциплинарно наказание. Моето обяснение беше, че не са ми осигурени лични предпазни средства - в брой и вид, какъвто е описан в инструкцията на работодателя. Позовах се и на Кодекса на труда, че когато работникът прецени, че животът и здравето му са застрашени, може да откаже да си изпълни служебните задължения", обясни Маргинова. Тя сподели, че след това е подала предизвестие за напускане на работа, защото не е имало кой да се грижи за детето ѝ в периода, в който бяха затворени детските градини заради пандемията, а ѝ е бил отказан платен отпуск.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.