Медицината и фармацията може да претърпят най-големи промени при въвеждането на изкуствен интелект (AI – Artifical Intelligence). Такова мнение изразиха експерти от сферата по време на дискусия, посветена на технологиите на бъдещето.

Изкуственият интелект е тема, която нашумя през последните 4-5 години, когато от Гугъл (Google) започнаха да работят по различни алгоритми. „Днес AI по-скоро се използва като маркетингова стратегия от компании, които невинаги разбират какво представлява“, коментира Георги Робев от софтуерната компания SAS. По думите му този тип интелект има няколко аспекта, но най-често се взима с технологичния ефект. „Това е интердисциплинарна наука и учи машини как да повтарят човешките дейности“. Старшият експерт по данни в Туитър (Twitter) Мария Недина сподели мнението му като каза, че


AI трябва да се учи от своите грешки и от статистиките.


Ръководителят по „Изследвания и анализи“ в Commetric Мая Колева смята, че AI спестява време и ресурси и замества хората в „скучната“ работа.

Инженерът по изкуствен интелект Никола Караманов обаче сподели малко по-различна гледна точка. По негови думи този тип технология се развива на няколко нива и в момента сме на първото стъпало от цялостното развитие, чийто край е интелект, по-висок и развит от човешкия. „Автоматизацията до голяма степен е навлязла в нашия живот и се отнася до такава работа, която хората не искат да вършат, а вместо това машината да го направи“, коментира Караманов. Според него обаче все още не сме достигнали дотам, че да постигнем най-високото ниво, при което робот имитира човешко поведение. „Едва ли ще стигнем това скоро, може би и шансовете са малко, защото нещата са трудни“, коментира Караманов. Недина го подкрепи като изрази мнение, че


в следващите 10 години изкуственият интелект ще се развива


и то с темпове, които в момента не можем да си представим. Очакванията са най-засегнати да бъдат медицината и фармацията. „Точността на анализа на данни – дали на картина или поредица от диагнози – е много по-голяма, направена от компютър, отколкото от човек“, каза Недина. Тя даде пример, че в момента много диагнози за рак на гърдата и за колежки болести се правят от AI, защото разполагат с по-голяма база данни „Едно е да си чел учебници и да си прегледал 1000 човека, друго е да имаш данните на 100 хил. души“, завърши специалистът по обработка на данни. Според нея сферата на услугите също ще бъде повлияна – служителите в ресторант, в колцентър, в авиацията и шофьорите са само част от трансформацията. „Историята е показала, че безработицата не става по-малка с роботизацията, преди 50 години сме имали по-малко автоматизация и хора, сега става въпрос за трансформация на обучаване на хора и на професии“, каза още Недина.

Робев и Караманов смятат, че


фармацията и транспортът също се бъдат засегнати.

Изкуственият интелект ще помогне по-лесно да се намират връзки между молекулите и химичните съединения. В момента това струва 400 млн. и 4 години бъркане по колби. „Това е пълна грешка – има цели ферми от колби, а с AI този процес може да бъде забързан“, каза Робев. Освен транспорта, Караманов даде и политиката като неочакван сектор, който ще бъде засегнат. Робев обаче коментира, че това по-скоро се отнася за САЩ и Япония, докато у нас по-подготвени са банковият и финансовият сектор.

Нови умения ще ни трябват, за да управляваме технологиите. „Все повече намалява бройката на хората, които работят с първична обработка на информация, за сметка на това ще се появяват повече професии, които ще са с висока добавена стойност, а това означава да се обучат хората в нови дигитални умения“, каза Колева. На въпрос от „Монитор“ какви умения ще трябва да притежаваме, за да сме конкурентоспособни, експертите отговориха, че със сигурност ще има необходимост от контролни функции или това е вътрешнофирмен регулатор. Колева даде пример, че някои филолози ще трябва да се учат на математика за 8-9 клас. „Човек никога няма да бъде изместен от алгоритмите, защото те са създадени от човешки нужди“, успокои Караманов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви в „Неделята на NOVA” управителят на БНБ Димитър Радев.

4 от 10 фирми в Гърция търсят специалисти

Четири на десет фирми в Гърция търсят инженери, химици и адвокати и други висококвалифицирани специалисти, пише „Катимерини“. Недостигът на кадри е независимо от високата безработица в южната ни съседка, която е на ниво от 16,7%.

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота между САЩ и Китай

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота от януари до края на ноември между САЩ и Китай с 15,2% на годишна база до 494,5 млрд. долара, сочат данни на митническото управление на КНР, цитирани от световните агенции.