Медицина и архитектура най-желани от гимназистите

Медицина и архитектура най-желани от гимназистите

Архитектура, медицина и бизнес мениджмънт са сред най-желаните професии за българските гимназисти. Сред специалностите, които също привличат вниманието им, са журналистика и медии, финанси, човешки ресурси, инженерни науки и специалностите от ИТ сферата.

Статистиката беше представена по време на закриващото събитие на първия у нас проект за ранна подготовка на ученици за професионална реализация -  „Един ден в професията“, вдъхновен от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

През изминалите 2 месеца бъдещите кандидат-студенти имаха възможност да се запознаят отблизо с професиите, към които проявяват най-голям интерес и отрано да направят своя информиран избор за висше образование. Ученици от общо 14 училища в София и Варна прекараха по един ден  в професионална среда, общувайки с различни експерти и дори влизайки в ролята на служители. Някои от тях станаха за ден радио водещи в медийна група или в националната телевизия, други се озоваха на строителна площадка със съдействието на столичния архитект Марин Бакалов, трети посетиха лабораторията на медицинския комплекс и се запознаха с технологиите на лапароскопията, други „поработиха“ в адвокатска кантора. Част от учениците посетиха още ИТ компания, дигитална агенция, фирма производител на принтери и други.

Проектът „Един ден в професията“ ще има и втора част, която предстои през есента. В пилотната фаза на проекта се включиха ученици от елитни училища в София и Варна, като Първа Английска Гимназия, НПМГ, 73 СУ "Владислав Граматик", 9 ФЕГ, 22 СУ "Г.С. Раковски", МГ "Петър Берон" и Първа Езикова Гимназия от морската ни столица и други.

По време на събитието на участниците в проекта бяха връчени сертификати. Гост лектори бяха бизнесмените, които подкрепиха инициативата, сред които дигиталният експерт Георги Малчев, архитект Марин Бакалов и Радослава Димитрова, специалист „Маркетинг и реклама“ в медицинската област.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.