Медици за лечението с кръвна плазма: Може да намали смъртността наполовина

Медици за лечението с кръвна плазма: Може да намали смъртността наполовина

У нас все повече навлиза лечението на болни от коронавирус с кръвна плазма. Липсата на кръводарители обаче бави процеса. Според медицински специалисти при правилното и навременно лечение от този тип, можем да намалим смъртността от COVID-19 наполовина.

До този момент в страната е извършено преливане на плазма на близо 100 пациенти, болни от коронавирус. Проучвания доказали, че методът е ефикасен, но най-голямата трудност пред лекарите била намирането на кръводарители, преборили COVID-19. За това стартира национална информационна кампания за набиране на кръв, информира БНТ.

"Хора, преболедували 40 дни след позитивен PCR, нека да се свържат с нас, да звънят в Националния кръвен център, ние поемаме пътните на тези хора, открили сме фондонабирателна сметка, да идват и да дарят плазма", каза д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение "Лечение на COVID-19".

Според специалисти терапията е нова, взаимствана е от американски изследвания и за пръв път бе представена на медиците от бургаската болница, които лекуват COVID пациенти.

"Ако ние използваме правилно плазма, ние ще намалим смъртността наполовина от това. Плазмата приложена на един пациент на следващия ден вируса изчезва в кръвта. Един донор дава 600 милилитра за трима души", каза д-р Чавдар Ботев, онкохематолог.

Почти всяка една болница у нас има нужната апаратура, за да може да приложи лечението с кръвна плазма. То ще бъде по преценка на лекаря и след предварителна заявка за доставка от съответния кръвен център по области, ако има налична кръв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.