0

М едици от УМАБЛ „Св. Анна“ – София АД помогнаха на пациентка с вторичен стерилитет да забраменее и роди здраво дете. Причината за стерилитета е, че 33 годишната жена е имала над 10 см. миомен възел. Специалистите са извършили  емболизация (метод за смаляване и унищожаване на миомни възли) на маточните артерии на пациентката.

Медици от УМАБЛ „Св. Анна“ – София АД помогнаха на пациентка с вторичен стерилитет да забраменее и роди здраво дете. Причината за стерилитета е, че 33 годишната жена е имала над 10 см. миомен възел. Специалистите са извършили  емболизация (метод за смаляване и унищожаване на миомни възли) на маточните артерии на пациентката.

От лечебното заведения обясниха, че на 23 септемвеи 2019 година, след редица изследвания  съвместен екип начело с д-р Низар Рафаи от Клиника по кардиология и д-р Красимира Жекова-Началник на Родилно отделение, са пристъпили  към емболизация на маточни артерии. На контролен преглед 9 месеца по-късно се установява напълно обратно развитие на миомата. Една година след емболизцията настъпва спонтанно забременяване на пациентката. Като рискова бременност тя е активно следена от д-р Жекова, съвместно с фетален морфолог д-р Иван Сигридов.

На 2 юли 21 г. в 23,30 ч. на бял свят се появи прекрасната Елица с перфектните мерки 2865 гр./48 см. в отлично клинично състояние. Раждането и постродовия период са протекли без отклонение. На контролния ехорафски преглед, проведен днес при изписване на пациентката се потвърди пълното обратно развитие на миомния възел.

Емболизацията на маточните артерии при жени с миома на матката се използва сравнително широко в Европа и света, но в България случаите са единични, уточняват от Окръжна болница.  За  лечебното заведение успешният развой на операцията дава много надежда на млади жени с миома, да осъществят своите репродуктивни планове без оперативна интервенция върху матката.