Медици на бунт срещу МЗ, таксували ги на минута (ОБЗОР)

Медици на бунт срещу МЗ, таксували ги на минута (ОБЗОР)

Пуснаха петиция срещу нова методика за COVID възнаграждението им

  • Спешните лекари: Не ни е работа да описваме и засичаме какво сме правили
  • Здравното министерство: Добавката ще се изчислява на часове

Спешните медици се вдигнаха на бунт срещу нова методика за изчисляване на заплащането на месечните добавки към заплатите им за лекуване на коронавирус на първа линия. От Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП) пуснаха петиция в една от платформите за набиране на подписи в интернет под надслов „Не съм съгласен с правилата на Министерството на здравеопазването за допълнително заплащане на труда на спешните медици в условията на пандемия“. В нея те отправиха призив към 7000 лекари, медицински специалисти, парамедици, шофьори и санитари да подкрепят подписката срещу заповед на служебния министър д-р Стойчо Кацаров, с която се въведжа методиката. Според обяснението към петиците, новият начин на изчисление предвижда COVID бонусите да им се

заплащат по 11 стотинки на минута,

като ще доказват колко време са работили със заразени пациенти. За сравнение досега те получаваха допълнително възнаграждение в размер на 1000 лева без условия. „Ние се борим за живота на пациентите ни и отказваме да засичаме и описваме минутите, в които работим с пациенти с доказан COVID-19. За нас тези минути се измерват в много болка от преживяното при всяка среща с пациентите ни, риск от заразяване на нас и семействата ни, преболедуване на COVID-19, загуба на близки и колеги. За нас тези минути не струват 0,11лв.“, пише в петицията на медиците. Д-р Десислава Кателиева от НАРСМП коментира за „Монитор“, че не е редно трудът на медиците на първа линия да се заплаща и отчита на минута. „На нас не ни е работа да описваме и засичаме минута по минута какво сме правили при Сovid пациента“, каза тя. По думите й колегите й не са съгласни да се занимават с толкова много бумащина и описвания. Кателиева дори допусна, че ако не бъде променена тази методология, това може да доведе до отлив на жалещи да работят и не изключи дори възможността да има колеги, които да подадат оставки.

„Една минута е достатъчна да се заразиш с COVID-19.

Не си струва рискът за 11 стотинки”, заключи Кателиева.

Отговорът на МЗ по скандала дойде чак вечерта, когато от ведомството изпратиха отговори на въпросите на „Монитор“, от които става ясно, че допълнителното възнаграждение за хората, борещи се с коронавируса наистина вече няма да е точна сума, а ще зависи от отработеното от тях време. Изчислено по часове. Дадоха и разяснения на заповедта на здравния министър, която се оказа от 23 юли, според които оттук насетне 1000 лева ще е максималният размер на допълнителното възнаграждение, полагащо се за хората, борещи се с коронавируса. „Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, т.е за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия. Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско/служител през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение. Самото възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца – не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време“, обясниха от МЗ, като дават и примери: „След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с COVID-19, това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв. Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с COVID-19. Още веднъж обръщаме внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца“.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.