0

Н а 28 март на сцената на Хесенската държавна опера във Висбаден, Германия оперната дива, мецосопрано №1 в света Веселина Кацарова ще направи своя дългоочакван дебют като Азучена в премиерния спектакъл на „Трубадур“ от Джузепе Верди.

На 28 март на сцената на Хесенската държавна опера във Висбаден, Германия оперната дива, мецосопрано №1 в света Веселина Кацарова ще направи своя дългоочакван дебют като Азучена в премиерния спектакъл на „Трубадур“ от Джузепе Верди.

Спектакъла ще дирижира именитият диригент от германско-английски произход Александър Джоел, който през последните години се изявява успешно на най-престижните оперни сцени от ранга на Кралската опера-Лондон, където е гост-диригент постоянно от 2013 насам във  Фолксопер и Щатсопер-Виена, Националния Гран театър на Женева, Уелскта опера, Операта в Стокхолм, Хамбург, Малмьо и др. Режисьор на постановката е австриецът Филип Крен.

В премиерната постановка Веселина Кацарова си партнира с грузинския баритон Алдо Тодуа (в ролята на граф ди Луна), португалката Кристиана Оливейра ще изпълни ролята на Леонора, а в ролята на Манрико зрителите ще видят утвърдения австралийски тенор Алдо ди Торо.

В ролята на Ферандо гостува корейският бас Юнг Доо Парк.На страницата си във Фейсбук Кацарова сложи своя снимка и корица към либрето на Трубадур от Верди и написа „Започнахме подготовката!“

Над 300 нейни фенове от цял свят я поздравиха с начинанието и й пожелаха успех.

В интервю за Телеграф и монитор през август м.г. Кацарова за пръв път съобщи за желанието си да пее Азучена. Тогава на въпроса: „50 роли, над 40 компактдиска, участие в опери, поставяни по цял свят. Има ли още нещо, което да кара Веселина Кацарова да продължава напред?“, тя отговори: "Разбира се, все още съм във възраст, която ми дава възможност да използвам целия си гласов диапазон. В момента готвя ролята на Азучена от „Трубадур“, премиерата ще бъде догодина на пролет във Висбаден. Впрочем през март т.г. (2019 г.) на тази сцена пях Юдит от  „Замъкът на херцога Синята брада“ на Барток. Пак догодина съм в „Набуко“ с Мария Гулегина, ще бъдем в Токио…Има още две – три роли, които възнамерявам да подготвя.“

Гастролът на Кацарова с Фенена от операта Набука, в партньорство с Мария Гулегина като Абигайл ще бъде през май, а от От 17 август до 3 септември тя ще проведе за трети път в родната си Стара Загора, където е артистичен директор на операта третия си Майсторски клас за млади оперни певци.