0

З аради необичайно топлото време във Варна, мечката Свобода от Зоокъта, не успя да заспи зимния си сън.

Заради необичайно топлото време във Варна, мечката Свобода от Зоокъта, не успя да заспи зимния си сън.

В края на декември мецаната си легнала, но не спирала да се храни. Свобода не е изпаднала в същинска летаргия, а просто си почива и продължава да похапва, коментира шефката на атракциона, Иванка Стоянова. Според нея, това се случва за първи път.

През последните няколко години Свобода винаги е заспивала, дори само за месец. Миналата зима първоначално животното заспа много рано - още през октомври, припомнят от Зоокъта. След това през ноември започна разбуждане до окончателното събуждане преди празниците в края на годината.

Каква ще е ситуация сега, никой не се налага да гадае. В Зоокъта обаче смятат, че все още има време и може би през януари или февруари мечката все пак ще заспи. Но ако премине на нормален хранителен режим, най-вероятно това няма да стане, дори и температурите да паднат.

Меката и топла зима във Варна не влияе на другите животни, голяма част от които прекарват повече време навън и посетителите могат да им се порадват. През други години със сурова зима персоналът е отоплявал вътрешните помещения на топлолюбивите и те са прекарвали повечето време на закрито.

В момента, на около 25 декара в Морската градина, се отглеждат над 400 диви и екзотични животни от 60 вида. Годишно варненски зоокът се посещава от близо 15 000 посетители, като за 2019 г. в него са се родили 100 бебета.

Атркционът ще е отворен за посетители и по време на празниците всеки ден от 9 до 16,30 часа, с изключение на 1 януари, уточниха още от управата.