Мебелното производство у нас надолу с 30 на сто

Мебелното производство у нас надолу с 30 на сто

Едва 15% от фирмите в бранша се възползват от схемата 60/40

Мебелното производство у нас се е свило с 30% за последните два месеца, показват данни на бранша, цитирани от Нова телевизия. Според изпълнителния директор на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост Даниела Петрова поръчките са намалели драстично и голяма част от предприятията за затворили производството си.

70% от продукцията всъщност бива експортирана към Западна Европа. В условията на коронавируса мебелопроизводителите също са засегнати, като близо 80% от тях са предприели действия по частично или цялостно освобождаване на персонал. „Браншовете „Мебелно производство” и "Дървообработване” дават препитания на над 45 000 души. Цифрата е сериозна и със сигурност се е понижила”, коментира Петрова.

Петрова изтъкна, че за последните 5 години секторът се модернизира, много фирми са закупили машини с кредити. В момента обаче голяма част от тях изпитват затруднения с изплащането на заемите.

Не повече от 15% от браншовите предприятия се възползват от мярката 60/40, смята производителят на мебели Марин Геров. „Браншът не припознава като адекватна тази мярка в тази ситуация – работим с малка печалба, резервите, които бихме могли да генерираме са в изключително ниски размери, нерентабилно е да се плащат 40% за неосъществен труд”, каза още той.

От бранша настояват мярката 60/40 да бъде променена на „60 на 20, на 20”, като държавата ще отговаря за 60%, работодателят за 20% и служителят също за 20%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.