МЕ учи малките фирми за клопките на свободния пазар

МЕ учи малките фирми за клопките на свободния пазар

Токът на по-добра цена при избор на доставчик до 1 октомври 2020 г. или до 31 декември 2021 г.

От 1 октомври небитовите потребители, присъединени към разпределителната мрежа на ниско напрежение, са задължени да излязат на свободния пазар на електрическа енергия, въз основа на влезли в сила промени в Закона за енергетиката. Битовите клиенти остават на регулирани цени, определени от КЕВР. Това съобщи Министерството на енергетиката и публикува разяснения за действия и срокове, с които трябва да се съобразят ЕРП-та и небитовите потребители.

Енергодружествата, крайни снабдители на електроенергия,  изпращат уведомления до 26 юли 2020 г, тоест месец след влизане в сила на промените в Закона за енергетика за либерализацията на пазара на електроенергия до всеки свой небитов краен клиент. В него „ЧЕЗ Електро България” АД, „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, „Енерго-Про Продажби” АД и „ЕСП Златни пясъци” ООД ще съобщат, че  от 1 октомври прекратяват да снабдяват с електроенергия обектите, присъединени на ниско напрежение към електроразпределителната мрежа. Те ще публикуват на интернет страницата си  списък с небитовите клиенти с обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, в съответната лицензионна територия.

Всеки небитов клиент трябва да  сключи договор до 30 септември с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени или да остане при сегашния си доставчик/ ЧЕЗ Елекро, ЕВН Електроснабдяване, Енерго-Про Продажби или   ЕСП Златни пясъци като сключи типов договор. Типовият договор е със срок от 1 октомври 2020 г до 30 юни 2021 г. и се сключва по образец, определен от КЕВР. Ако до 1 юли 2021 г. небитов клиент не е избрал доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, той остава да се  снабдява от досегашния си доставчик, но вече в качеството му на доставчик от последна инстанция по много по-високи цени. 

Небитовият потребител трябва да си избере доставчик на ток  по свободно договорена цена от  лицензираните за „търговия с електрическа енергия” търговци. Информация за тях има на сайта на КЕВР. 

Разликата с регулираните цени, по които сега плащат електрическа енергия небитовите потребители, е че те включват мрежовите услуги и цената за задължения към обществото, предупреждава енергийното министерство.  На свободния пазар при доставка на електрическа енергия по свободно договорени цени, цената за задължения към обществото и цената за балансиране се начислява отделно от цената на електрическата енергия.Разходите за мрежовите услуги също са включени отделно във фактурата и така небитовият потребител може да не оцени правилно размера на предложената ценова оферта.

КЕВР ще създаде платформа за сравняване на  ценовите оферти на лицензираните търговци до  31-ви декември 2020  г.  Търговците на електрическа енергия ще са длъжни да предоставят на оператора на платформата актуална месечна информация за  офертите си за крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 kWh.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.