МБАЛ - Шумен получи висок клас респиратор с парите на дарители
3

МБАЛ - Шумен получи висок клас респиратор с парите на дарители

Респиратор от висок клас за обдишване на пациенти с дихателна недостатъчност беше доставен в МБАЛ - Шумен. Оборудването е на стойност 42 946 лв. и е зкупено със средства от кампанията „Помогни сега“срещу COVID-19, в която се включиха граждани и фирми от Шумен и страната.

Респираторът е произведен в Италия от специализираната в медицинско оборудване компания Siare и разполага с различни режими на обдишване, като позволява да се лекуват и болни от коронавирус. Така нареченият „изкуствен бял дроб“ поема дишането на пациенти с дихателна недостатъчност и им помага да наситят кръвта си с достатъчно кислород.

Фондът„Помогни сега“ е иницииран от бизнесмените Красен и Жечко Кюркчиеви, собственици на две от национално известните компании за бързооборотни стоки и бяла техника. Целта на кампанията „Помогни сега“ беше медиците и общината да разполагат с мигновен достъп до средства при борбата срещукорона вируса.

Механизмът работи така - даренията постъпват по сметка към местната Стопанска камара, директорът на болницата и кметът заявяват от какво имат спешна нужда, а кризисният щаб на място преценява как най-ефективно да бъдат разпределени средствата. Събират се средства от града за града, при пълна прозрачност. Красен и Жечко Кюркчиеви даряват първите 100 000 лв за кампанията, а след тях вече се включиханад 30 местни компании и повече от80 жители на общината.

Дарителската инициатива„Помогни сега“ срещу COVID-19 в Шумен до моментае събрала 346 843 лв., като от тях вече са оползотворени 342 759 лв. - за респиратори, пулсоксиметри и друго оборудване, бързи тестове, предпазни маски и защитни облекла. 

Наличната сума във фонда в момента е 4 083 лв., а нуждите от защитни средства и материали за дезинфекция са ежедневни, коментираха учредителите на фонда и призоваха гражданите, които желаят да се включат и сега в дарителската кампания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.