Мазут заля четири южни плажа

Мазут заля четири южни плажа

Нов залп с мазут по южното ни черноморие. Първият за сезона случай бе потвърден от бургаската РИОСВ. Мазутни топчета са били изхвърлени с вълните върху четири пясъчни ивици. Замърсявянията са открити по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, плажовете в Несебър и Ахелой.

Комисия на местната екоинспекция е извършила проверки на място, след като са постъпили сигнали от туристи. 

"Инспекцията установи наличие на т.нар. катранени топчета и издаде предписание към концесионерите за почистване на плажовете. Отправихме официално питане до „Морска администрация“ Бургас като компетентен орган извършващ контрол за опазване на морската среда от извършени замърсяване причинени от плавателни съдове. От отговора става ясно, че вероятно се касае за т. нар. катранени топчета, които се получават като краен резултат от естественото обветряне на нефт или нефтопродукти след престой във водата. След престояване продължително време на дъното на морето обикновено се изхвърлят на брега, смесени с разпилени отпадъци в резултат на силен вятър и вълнение, каквото има през последните дни", коментираха от бургаската екоинспекция.

Според мнението на специалистите, това им състояние остатъците не дават възможност да се определи кой е конкретният източник на замърсяването. "Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на Република България, където е невъзможно да се проведе разследване. Единственият възможен начин за почистване е механичното им събиране от плажа, за което РИОСВ – Бургас е издало предписание на концесионерите на съответните плажове", казаха още от екоинспекцията.

В пика на туристическия сезон през миналата година имаше няколко подобни случая с мазут по южните плажове. Разследването тогава установи, че замърсяването най-вероятно е причинено от кораб, плаващ под чужд флаг.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.