0

Т очно преди 30 години беше представено първото поколение на култовия роудстър Mazda MX-5 Miata. Световната премиера на двуместния открит модел се състоя на 10 февруари 1989 г. на автосалона в Чикаго. За цялото това време по света са продадени над един милион от тези леки и пъргави автомобили в четири поколения. По време на тазгодишния автосалон в Чикаго японската компания Mazda представи юбилейна версия на MX-5, наречена 30th Anniversary Edition, с която празвуна своята 30-годишнина.

Точно преди 30 години беше представено първото поколение на култовия роудстър Mazda MX-5 Miata. Световната премиера на двуместния открит модел се състоя на 10 февруари 1989 г. на автосалона в Чикаго. За цялото това време по света са продадени над един милион от тези леки и пъргави автомобили в четири поколения. По време на тазгодишния автосалон в Чикаго японската компания Mazda представи юбилейна версия на MX-5, наречена 30th Anniversary Edition, с която празвуна своята 30-годишнина.

Юбилейната версия е направена на базата на най-богато оборудвания модел и разполага с всички екстри, които се предлагат за четвъртото поколение на MX-5. Моделът се отличава на външен вид по уникалния оранжев цвят на каросерията Racing Orange и черните алуминиеви джанти Rays. Същият оранжев цвят се използва за спирачните апарати, които на предната ос са Brembo, а на задната Nissin, както и за декорация на интериора. Специалната версия е оборудвана със спортни седалки Recaro с тапицерия Алкантара и озвучителна система Bose.

Юбилейната Mazda MX-5 30th Anniversary Edition се предлага като роудстър с текстилен гюрук, така и с твърд сгъваем покрив RF, само във версията с 2,0-литров атмосферен двигател Skyactiv-G с мощност 184 к.с. За Европа специалната версия се предлага само в комбинация с 6-степенна механична скоростна кутия, която е с пренастроено окачване с амортисьори Bilstein. За американския пазар се предлага и 6-степенна автоматична скоростна кутия. Всеки автомобил има метална табелка с пореден номер на серията. Общият брой на юбилейната MX-5 Miata ще бъде 3000 екземпляра, от които 500 вече са запазени за САЩ, където цената за юбилейния роудстър започва от 35 000 долара.