Мавродиев: С фалшиви новини извличат политически дивиденти (ОБНОВЕНА)

Мавродиев: С фалшиви новини извличат политически дивиденти (ОБНОВЕНА)

Шефът на ББР отговори на нападките на кръга "Капитал"

„Удивлявам се от нездравото желание на определени кръгове да извличат политически дивиденти от всяка една ситуация”, това каза шефът на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев по време на брифинг в институцията.

Коментарът му е в отговор на въпрос дали Банката за развитие е финансирала дружество с нулева печалба за 2018 г. С кредит от 75 млн. лева. „Изобщо не съм изненадан от този негативен прочит за всяка една сделка през годините, която прави ББР. Това не е първият път впрочем – винаги се търси нещо, за което да се направи скандал”, заяви Мавродиев.

По думите му това е станал условен рефлекс за някои политически партии и медийни групи и кръгове.

По време на брифинга Мавродиев представи инструментите, с които ще бъдат подпомогнати физическите лица и фирмите. Припомняме, че с промени в бюджета банката ще получи 1.4 млрд. лв. От тях 700 млн. лв. са за увеличаване капитала на ББР, а останалите – за гаранции. 500 млн. лв. ще се използват за гарантиране на кредити, които търговските банки ще отпускат на фирмите у нас, а останалите 200 млн. лв. ще се използват за отпускане на безлихвени заеми до 1 500 лв. за клиенти.

„По тази програма ББР отново е гарант и заемите ще се отпускат от търговските банките, не от Банката за развитие”, поясни Мавродиев. По думите му над 140 000 души ще може да се възползват от заемите и така те ще имат възможността да посрещнат своите нужди.

Срокът на безлихвените кредити ще е до 24 месеца и ще има възможност за 6-12 месеца гратисен период по преценка на търговските банки. По механизма за бизнеса с държавно финансиране ББР ще издава единствено портфейлни гаранции на търговските банки, а те по действащите стриктни банкови правила ще финансират клиентите си според техните нужди. Максималният размер на кредитите ще е до 2 млн. лв. За програмата за фирми трябва да се мине през нотификация от Европейската комисия, а до края на деня ще приключи и пазарният тест.

„Надяваме се до края на седмицата да сключим споразумение с търговските банки по мандата за 200 млн. лв. за физическите лица”, каза Николай Димитров от Управителния съвет на ББР.

Българската народна банка (БНБ) би следвало, ако не днес, още утре да одобри предложението на Асоциацията на банките в България (АББ) за мораториума стана ясно по време на брифинга. Мораториумът ще важи по схемата за кредитиране на фирмите, която ще е подкрепена за 500 млн. лв. Друг инструмент за подкрепа е с гаранция от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и ще се управлява от дъщерното дружество на ББР – Микрофинансираща институция ДЖОБС, чиято цел е да насърчи засегнатите микропредприятия и компании да продължат дейността си и да запазят работни места.

Дружеството ще отпуска кредити за оборотни средства и кредитни линии. И по двата вида заеми максималният размер е до 48 800 лв.с до 2 години гратисен период. Срокът за погасяване на оборотните кредити е до 36 месеца, а на кредитните линии – до 60 месеца. Подаването на искания за кредит може да става и изцяло по електронен пътна официалната интернет-страница на институцията. ББР вече реализира и първи стъпки по друга програма – за увеличаване на ликвидността във финансовата система на стойност 75 млн. лв.

Инициативата се финансира със собствен ресурс на банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити. Финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на микро, малките и средни предприятия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.