Държавните изпити за зрелостници в Благоевградска област са насрочени за 21 и 23 май, информира медиите д-р инж. Василиса Павлова. старши експерт по информатика и ИТ в Регионалното управление по образование. Досега са подадени за майска изпитна сесия 2779 заявления, за допускане до държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Желаещите да се явят на   втория държавен зрелостен изпит са 2757, което е със 112 по-малко от миналата година. Най-много са подадените заявления за държавни квалификационни изпити, или т.нар. изпит по професия.  С влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование  дванайстокласниците от професионалните гимназии могат да изберат за втора матура именно изпит за придобиване на степен на професионална квалификация вместо досегашния по общообразователен предмет. От тази възможност за пръв път преди две години се възползваха 559 зрелостници, миналата година бяха 829, а сега са 822-ма.

При общообразователните предмети  най-предпочитани за втора матура са география и икономика с 611 подадени заявления, при 510 миналата година. Желаещите да покажат знанията си по биология и здравно образование са 422-ма, или със 193-ма по-малко за учебната 2017/2018 г., но за сметка на това се увеличава интересът към английския език,   където заявленията са 456.

Изпитът по философия е предпочетен от 191 зрелостници, по математика от 116, което е с 37 по-малко от миналата година, по история и цивилизация от 45, по немски език от 38, а по химия и опазване на околната среда от 25. Най малко зрелостници – 14, искат да се явят на матура по физика, 12 по френски език, 2-ма по руски и 3-ма по испански език.  

За трети Държавен зрелостен изпит по желание на учениците подадените заявления са 24, като 11 от тях са по английски език, 5 по математика, 4 по биология, 2 по химия и по едно за география и руски език

До 17.05.2019 г. се издават служебни бележки за допускане до ДЗИ и се обявяват списъците за  разпределението на зрелостниците по училища, сгради, зали. Първата задължителна матура по български език и литература е насрочена на 21 май, втората по предмет по избор на 23 май, а третата по желание – 28-31 май.

Изпитните работи ще бъдат оценявани в периода от 25.05 до 08.06, а резултатите ще бъдат обявени до 13 юни. Връчването на дипломите за завършено средно образование е до 21 юни.

По темата: матури
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини