Матура с протести не се взима

Матура с протести не се взима

1,2,3....12. Прекрасно е да си абитуриент, да се хвърлиш в живота на макс. Всички ти се радват, носят те на ръце. Обаче, като премине емоционалното опиянение, идва матурата. Това е основната колизия на тези дни. От едната страна – купон, от другата – изпит.

Матурата по английски предизвика поредната буря в социалните мрежи. Част от абитуриентите събраха подписка, с която настояват изпитът да се проведе отново с мотив, че някои от въпросите са неясни, неточни и двусмислени. Намесиха се и филолози с громяща критика на теста. Анализът им звучи авторитетно, но предназначен повече за специалисти по англицистика. То такива трябва да са и тези, които са съставили въпросния тест. Но за незапознатите с тънкостите на езика на Шекспир обясненията звучат претенциозно. Предполага се, че и тези, които се явяват на матурата по английски език, не са завършени филолози, най-малкото защото тепърва им предстои още да учат.

Подписката събра 6500 подкрепящи, обявен беше и протест пред министерството на образованието. Той обаче така и не се състоя. А МОН обяви проверка. От просветното ведомство провериха и отсякоха – няма грешки. Единственият въпрос - №50, който не е посочен като неясен от зрелостниците, но по него може да има колебания, те всъщност са го решили. Има и друг въпрос - №48, за който ще се решава дали да се признаят за верни два отговора.

Това е кратката хронология на полемиката. За зрелостниците обаче трябва да е ясно едно – че матура с протести не се взима. В последните години образователната система много набляга на гражданското образование. Младите определено трябва да си знаят правата. Нормално е тяхната природа да е бунтарска, нали са млади. Обаче самата дума зрелостник включва в себе си думата зрелост. Няма как да си зрял, ако не си се подготвил достатъчно за който и да е изпит, дори и за този на живота, който те очаква извън школото. Тоест, освен отхвърляне и негодувание, трябва и да можеш да приемеш собствените си грешки.

Сега има нещо, което за обикновените неанглицисти и извън филологическата експертиза е леко странно. Цял панел от теста е посветен на британски пътешественик, експерт по оцеляване, писател и телевизионен водещ Беър Грилс. За хората, които не следят редовно новините, да кажем, че Грилс отиде в Рила, нагази в едно от езерата, естествено забранени за къпане, запали огън, яде жаба и за цялото това приключение беше глобен от екоминистерството, защото е нарушил правилата в природния парк. Между другото думата survival също е част от спора. Със сигурност темата е интересна за хората, които се интересуват от екология. Но да провериш езиковите знания и умения с подобна история е леко странно. Толкова ли няма други теми? В крайна сметка, когато тестваш смислово познаването на езика, темата има значение. Вероятно експертите, подготвили теста, знаят това.

Но другото, което абитуриентите трябва да научат, не защото някой им го казва, а защото ще им се наложи, е, че всеки изпит си е сам за себе си. С един или два сертификата не можеш да извадиш индулгенция за всеки следващ. Всеки път си пред белия лист, защото животът го налага.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.