Математиката и физиката стават профилирани в езиковите паралелки

Математиката и физиката стават профилирани в езиковите паралелки

Математиката, информатиката, информационните технологии, природните науки ще бъдат възприемани като трети и четвърти профилиран предмет в паралелките на езиковите гимназии. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев във връзка с преструктурирането на предстоящия план-прием след седми клас.

„Езиковите гимназии няма да откриват профили в областта на stem направленията, а някои паралелки ще ги възприемат като трети и четвърти профилиран предмет“, заяви министърът. Той даде за пример, че това могат да бъдат информационни технологии и математика, които са силно свързани с интензивното изучаване на езика, математиката и природните науки или химия и физика. По този начин освен знания по езика децата ще имат имат и такива в областите, в които се очаква най-голям недостиг на пазара на труда. Той уточни, че тази практика и досега е прилагана в някои гимназии, но вече ще обхваща повече.

Образователният министър посочи статистика, според която учениците, които продължават развитието си в чужбина, най-често са от езикови гимназии. Вълчев обясни, че са 30% всички заминаващи за чуждестранни университети, докато при математическите гимназии само 10% от възпитаниците напускат страната ни. Най-малък е процентът при професионалните гимназии – 3, посочи той. „За нас е важно да задържим добрите ученици и да ги насочим към секторите с очакван недостиг“, коментира още просветният министър.

Вълчев обясни, че през последните десетилетия е имало политика за максимално фаворизиране на т.нар. езикови гимназии. Той посочи, че за един и същ период назад броят на учениците в гимназиален етап е намалял с 15 процента общо, но това се отнася по различен начин за различните училища. "Броят на учениците, на паралелките, в професионалните гимназии, е намалял с 24 процента, в математическите - е намалял с 10 процента, а в езиковите гимназии се е запазил. Това са единствените защитени гимназии от намаляването на приема", коментира министър Вълчев

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.