0

А битуриентка от природоматематическата гимназия „Никола Обрешков“, която мечтае за учи „Българска и английска филология“ в роден университет поведе в надпреварата за онлайн-конкурса, който ще определи тазгодишната 52-а Царица Роза.

Абитуриентка от природоматематическата гимназия „Никола Обрешков“, която мечтае за учи „Българска и английска филология“ в роден университет поведе в надпреварата за онлайн-конкурса, който ще определи тазгодишната 52-а Царица Роза.

За по-малко от два часа след старта на гласуването, който беше в 10.00 часа на 25 май Мария Петрова, която е под №4 събра вота на 17,2 на сто от публиката, веднага след нея, но с 12,5 на сто от гласовете е възпитаничката на хуманитарна гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ Полина Куцарова под №13, третата позиция е на Сузан Иглева /№21/ от гимназия „Екзарх Антим Първи“ с 9,5 на сто.

В конкурса участие вземат 24 претендентки, за пръв път те не преминават през училищното „сито“. В специално създадения за надпреварата сайт queenrose.eu ще може да се гласува до 10,00 часа на 1 юни като са взети мерки да не може вотът да бъде опорочен. Сред членовете на тричленното жури е и легендарния преподавател по физика Теодоси Теодосиев.

Короната ще бъде връчена на победителката в двора на възрожденската Аляолова къща на пищна церемония, предвидена за 5 юни. Два дни по-късно Царица Роза 2020 и двете й подгласнички ще преминат  по улиците на града, водени от чудомировия герой от разказа „Пунтове“, барабанчика Станчо.

Организаторите на конкурса припомнят че най-първата „царица“ Стефка Таралежкова е била без корона през 1960 година.

Осем години по-късно короната ляга върху прическата на Радка Дерелиева, на която заради бижуто се наложило да отреже дългите си плитки.