Масово предоговаряне на наемите за офиси

Масово предоговаряне на наемите за офиси

Модерните кантори в страните от ЦИЕ към края на март достигна 26.4 млн. кв. м

Масово предоговаряне на договорите за наемане на офиси в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се очаква до края на годината, пише в доклад на Colliers.

Възможно е да наблюдаваме и преотдаване на площи в случаите, когато компании намаляват броя на служителите си. Договорите ще бъдат старателно преглеждани и преразглеждани от наемодателите, банките и инвеститорите с цел да се гарантира стабилността на приходите от наеми.

Наемодателите ще срещат все повече случаи на компании, които


преразглеждат стратегиите си за използването на офисите


ще търсят гъвкави, хибридни решения, които да им позволяват да увеличават или намаляват наетата площ, според конкретните си нужди. Това може да доведе до някои предизвикателства за инвестиционния пазар в този сегмент, тъй като стойността на имотите зависи от срока, размера на наема и другите условия в договорите на наемателите.

Проучването показва още, че и след овладяване на пандемията от коронавирус хората ще предпочетат да продължат


да работят от вкъщи поне веднъж или два пъти в седмицата.


В тази връзка е важно да се изпробват различни сценарии за организация на работата, които да покажат на компаниите правилния за тях баланс и подходящата големина на работните пространства.

Едновременно с това някои бизнеси и сегменти на имотния пазар ще бъдат афектирани в по-голяма степен от други. Необходимо е повече време, за да се прецени по-точно как ще изглежда бъдещето. Промяната е неизменна част от живота, но същността на кризата, степента на изменения, до които води и нейният глобален мащаб, правят изключително трудно даването на конкретни прогнози.

Отлагането на наемни плащания и предоставянето на допълнителни отстъпки са най-често прилаганите мерки за справяне със ситуацията в ЦИЕ. В отговор на това, сроковете на договорите за наем са удължавани с определен допълнителен период от време.

Наемните споразумения ще бъдат преразглеждани с голямо внимание от страна на наемодателите, банките и инвеститорите, за да се ограничи риска от загуба на приходи.


Наблюдава се забавяне и на инвестиционната активност,


от една страна в резултат на липсата на яснота за развитието на пазара и от друга, поради невъзможността да се пътува и да се извършват огледи на активи. С отварянето на пазарите се очаква транзакциите да се повишат през втората половина на годината.

Обемът на модерните офис площи в столиците на държавите в ЦИЕ към края на първото тримесечие на 2020 г. достига 26.4 млн. кв. м. През периода са завършени над 288 000 кв. м, над 3.6 млн. квадрата са в строеж и планирано завършване през следващите 2-3 години.

Най-голямо предлагане в сегмента в региона е регистрирано във Варшава (5.6 млн. кв. м), Будапеща (3.7 млн. кв. м) и Прага (3.7 млн. кв. м). На първо място по ръст на ново предлагане е Букурещ (78 000 кв. м), следван от Белград (48 000 кв. м) и Будапеща (45 560 кв. м).

Най-много офиси в строеж има във Варшава (792 800 кв. м), Будапеща (582 000 кв. м) и Букурещ (380 000 кв. м).

Ръст в усвояването на площите периода на годишна база отбелязват Рига и Братислава, а намаление е налице във Варшава, Прага, Киев, Тирана и Букурещ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.