Маслото на едро у нас двойно по-скъпо от ЕС

Маслото на едро у нас двойно по-скъпо от ЕС

В Общността цените са на 4-годишно дъно

Кравето масло на едро, продавано у нас, е двойно по-скъпо, отколкото средните цени в ЕС, сочи проучване на пазара на Института по аграрна икономика (САРА). През март цените у нас без ДДС са били около 1413 лв. за 100 кг, малко над 14 лв./кг. За същия месец средните цени в 28-те страни от общността са били на ниво от 682,6 лв. за 100 кг, или към 6,83 лв./кг.

На пазара на дребно разликите са по-малки. Пакетче от 250 грама краве масло в суперите в Германия е около 1,4 евро, а у нас между 3 и 4 лв. „Голямата разлика се получава заради липсата на вътрешно производство“, каза за „Монитор“ доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика (САРА). „85-90% от маслото, продавано у нас, е вносно. Българското производство е малко“, уточни той.

В началото на април на европейския фючърсен пазар маслото се търгуваше за по 2930 евро за тон, което е с 300 евро по-малко в сравнение с предходната. За месеците май и юни са котирани 2870 евро за тон или


с 400 евро надолу в сравнение с предходната седмица


и са с 50 евро по-ниски от априлските доставки, пише сайтът agrarheute.com. В същото време това са най-ниските цени на маслото от почти пет години (от юни 2016 г.). По цени за 100 кг цените за седмица паднаха от 350 на 342 евро. В Холандия пък е отчетен рекорден седмичен спад от 20 евро до 341 евро за 100 кг.

Кризата с китайския коронавирус свали цените и на обезмасленото сухо мляко. В средата на миналата седмица априлските доставки се котираха по 1875 евро на тон, което е с цели 200 евро по-малко от последната седмица на март. На европейския пазар на едро цените в края на миналия месец бяха 218 евро за 100 кг, което е с 44 евро по-малко спрямо януари. В последните дни на март в Германия цените паднаха и до 210 евро за 100 кг, а в Холандия и до нива от 202 евро.

Според експертите от САРА епидемиологичната обстановка в страната, ЕС и в голяма част от света засегна и работата на веригата на доставки на мляко и млечни суровини Очаква се търсенето на млечни продукти да се увеличи, което ще води до по-високи цени в сравнение с обичайните за този период на годината. Очакваме цените на дребно на дълготрайните продукти (кашкавали) да се покачат, като


степента на поскъпване ще зависи от ритмичността при вноса


на млечни суровини (сухо мляко) и на готови продукти. При малотрайните продукти, които поддържат високо съотношение между крайни и изкупни цени, повишение не е толкова вероятно. Сериозен риск за пазара създава възможността за значимо намаление на туристите в България през пролетта и лятото, което основно ще се отрази на вноса, смятат още от САРА.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.