0

Н ай-хубавото домашно масло правят в Кладница, село в Югозападната част на Витоша, Пернишко.

Най-хубавото домашно масло правят в Кладница, село в Югозападната част на Витоша, Пернишко.

Вкусотията се приготвя от баба Седефка, която е част от семейство Рангелови, което се грижи за стадо крави. Маслото се прави по стара рецепта. От каймака на млякото. И когато е гъст и плътен, означава че млякото е хубаво.

Отглеждането на крави не е лесна работа, това е един постоянен цикъл, много е важно те да се отглеждат с любов, разказа Васил Рангелов. В повечето ферми в страната ни се отглеждат животни, заради субсидиите, индустриално и рядко напускат обора, според него.

А кравите от фермата в Кладница се хранят със сено и в редки случай с фураж. Всеки ден се извеждат на паша.

Електопастир

Кравефермата е единствена в селото, тя се подържа от Васил и Благой, които са баща и син. В нея има около 40 крави. Всяка сутрин преди да ги изведат на паша се доят с машинно. Закачва се за вимето, за да е по-лесно на работника. Прясното мляко се прецежда през голяма марля и се налива в гюм. Много често кравата недоволства или пък започва да рита. Затова повечето от работниците й завързват опашката или краката, за да не се нарани. След доенето, стадото отива на паша на определена поляна и се затваря с електропастир. В определено време работникът, трябва да ги разходи, за да ги напои с вода.

Витамини

Собствениците на кравефермата са поставили в коритото на кравата каменна сол, която тя ближе. Така си набавя соли и минерали, много важни за храненето на селскостопанските животни. Тя повишава обмяната на веществата в организма, участва в изграждането на телесни тъкани и регулирането на редица физико-химични процеси. Натриевият хлорид играе съществена роля при образуването на стомашната солна киселина, възбужда апетита и усилва секрецията на храносмилателните жлези. Солите на натрия и натриевият хлорид възбуждат моторните нерви на червата и по такъв начин усилват перисталтиката им. Ако тези витамини не се дадат на кравата, в организма се получават смущения в храносмилането, последвани от тотално нарушаване на обмяната на веществата. Дори кравите да се извеждат всеки ден на паша те се нуждаят от постоянно добавяне на каменна сол, тъй като растителната храна е бедна на тези вещества. Недостатъчно е нейното съдържание не само в сочните, но и в грубите и зърнените фуражи.

Мандра

Млякото се продава на мандра, която се намира в същата област, но в друго село. Мандрата изкупува млякото и го преработва в различни млечни продукти, но основно кашкавал.

И понеже е направен от мляко, добито от пасищни животни, вкусът е истински и плътен , с аромат мляко, а не на пластмаса. Затова собствениците на кравефермата предпочитат да им се плаща в натура- в кашкавал. В района домашното производство на млечни продукти е по- предпочитано, отколкото фабричните сирена.

Бягства

Собствениците на кравефермата, се оплакаха, че работниците бягат постоянно. Заплащането на всеки работник е от 1 500 до 2000 лв чиста заплата. Докато е в обора всичко му е подсигурено, дори не дава пари за ток и вода. На всеки работник осигуровките се внасят редовно. Дори ги внасяме и назад за годините, където не са си плащали, защото не са имали пари, разказа Рангелов. Те споделиха, че проблемът с работниците в животновъдството е огромен.

„Различни работници ни мамят всеки месец. Голяма част от тях успяват да си съберат необходимите пари за няколко месеца. После бягат през нощта, за да не ги хванем, ако е светло.

Обява

Другият редовен номер е да ни се обадят от обява, която сме пуснали и да ни помолят да ги вземем на работа с условие да осигурим транспорт. Но след като бием 300 км за да вземем работника той или не ни вдига телефона или пък ни информира, че е размислил и отказва да работи.“, разказа Васил Рангелов. Последните месеци собствениците на кравефермата са работили сами без работна ръка, която да им помага.

Обяви за работа във фермата са пуснати навсякъде в социалните мрежи. Голяма част от фермите в България затварят, защото има липса на работна ръка. Този проблем става по-тежък проблем за сектор, работата е тежка и хората не искат да работят.

Бебе и майка

Всяка година се раждат най-много по две телета. Понякога на раждането, трябва да присъстват и работниците, защото може да има усложнение и да не пострада кравата майка. Иначе повечето крави си раждат сами, след като носят бебето си 9 месеца. Обикновено се отелва по едно бебе, но се случват да има изключение и да се появяват две, разказа стопанинът. В кравефермата припкаше малко теленце на няколко дни. Мъничето се храни три пъти на ден с варено мляко с биберон. Телето все още не може да пие вода само, а от бутилка с биберон. Майката крава не се грижи за детето. След около 5 дни след раждането тя го забравя.