Маските задължителни и в предучилищните групи (ОБЗОР)

Маските задължителни и в предучилищните групи (ОБЗОР)

Обмислят намаляване на таксите, ако студентите учат онлайн

6-годишните ще бъдат с маски при жълта, червена и тъмночервена зона. Това съобщи проф. Николай Денков пред БНТ.

Образователният министър уточни и кога ще трябва да се носят маски и обясни, че тази мярка се прилага, защото вирусът се разпространява при кашляне, кихане, говор. „Децата в детските градини няма да носят маски освен предучилищните групи. Последните, както и децата от 1-4 клас в зеления пояс също ще бъдат с маски”, каза проф. Денков. Той допълни, че в двора на училището няма да се изисква носенето им, както и в час по физическо навън при спазване на дистанция 1,5 метра.

Образователното министерство води разговори с Министерството на здравеопазването да бъдат осигурени тестове за децата, които покажат признаци на COVID-19, за да може максимално бързо да се провери дали то е болно. Проф. Николай Денков допълни, че тези тестове ще бъдат безплатни.

Той съобщи, че се водят преговори и за регулярни тестове на всички ученици, но само в училища, които са осигурили съгласието на родители и учители и са създали необходимата организация. „Няма смисъл да се тестват 10-15 деца. Или се тестват всички в училището, или само децата със симптоми”, каза проф. Денков. Той припомни, че миналата учебна година тестването на учениците срещна съпротива от голяма част от родителите.

Проф. Денков посочи, че целта им е

максимално да задържат децата в училище

но трябва да бъде намерен балансът, за да се намали рискът. „Наша грижа освен максималното присъствие на децата трябва бъде и здравето, и животът на учителите. Всичко, което се говори днес и се пише по блоговете, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца и 10-15 училите за кратко време. Трябва да се търси балансът. Би било безотговорно да кажем, че всичко ще е присъствено. Правим максимално присъствени при минимални последици”, посочи министърът.

По думите му се очаква пъстър старт на учебната година. „Където имаме червена и тъмночервена зона, няма да бъде присъствен старт. Ще проведем разговори с МЗ всички деца в първи клас да бъдат в двора на училищата, за да могат да запомнят 15 септември като техния първи учебен ден”, увери проф. Денков.

Той обясни, че и тази година първи онлайн ще преминават големи ученици, защото те могат по-добре да се организират. Министърът посочи още, че тази година от учениците 50% ще бъдат в клас, а не както миналата - 38%. „Това дава по-голяма възможност да правят различни организации - да ходят на смени, в кои седмици да са едни класове и в кои други, да се прилага хибридна форма и 50% да са в клас и 50% вкъщи”, посочи проф. Денков и допълни, че това ще може да се прилага в жълтата и червената зона.

Министърът добави още, че са оставили

висшите училища сами да решават


за конкретните си факултети и специалности дали да учат онлайн или присъствено. Той посочи, че при тях има възможност за гъвкавост и измесване на практическите занятия за лятото.

Проф. Денков коментира още, че таксата за обучение се дава за покриване на разходи, които трябва да направи университетът и няма значение дали лабораторните занятия се отлагат и дали преподавателят се готви онлайн. „Ако искаме да осигурим качествено обучение, дори и електронно, трябва да осигурим съответните средства”, каза проф. Денков. Все пак той посочи, че трябва да има финансов разчет как са намалени разходите и ако може, да се намалят таксите. Министърът допълни, че ще съдействат на Националното представителство на студентските съвети за възможно намаление на наемите за общежитие, ако студентите учат онлайн.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.