Машинното гласуване е бъдещето на изборния процес  (ИНТЕРВЮ)

Сезгин Рашид, кмет на село Зорница, което даде 100% машинен вот

Машинното гласуване е бъдещето на изборния процес (ИНТЕРВЮ)

Когато видят празна урна, хората се опасяват, че вотът с хартия става прозрачен

- Станахме много известно село, но не сме търсили този ефект

- Големият ни проблем е обезлюдяването – много къщи са празни. Училището ни е в Конуш, а детската градина – в Козлец

- Г-н Рашид, хасковското село Зорница се прочу с това, че всички тук гласувахте машинно! Как се случи това?

- За мен също беше изненада в известна степен. Но и не смятам, че се е случило някакво чудо или пък договорка между хората. Аз самият отидох да гласувам около 13.00 часа в изборния ден. И когато видях празната урна, се учудих: „Какво става, никой ли не е гласувал досега, къде са хората!?“ Една жена от комисията, която не познавам, защото не е местна, посочи машината и каза: „Спокойно, изборите вървят нормално. Просто всички гласуват машинно“. Тогава си казах, че като кмет е добре и аз да гласувам на машината, щом всички го правят. Мисля, че няма нищо неестествено в това. Гласуването с машина не е по-трудно от това да изтеглиш пари от банкомат, или да пратиш писмо на мейл. В нашето село телефони и таблети ползват почти всички – на възраст от 3 до 70 години. Убеден съм, че машинното гласуване е бъдещето на изборния процес. И в нашето не особено голямо село го доказахме.

- Все пак не е ли малко странно? Нито една хартиена бюлетина!

- Самият аз, когато влязох в секцията и ми обясниха какво става, си помислих, че ако пусна хартиена бюлетина, мога да остана единствен. И така на практика тайната на вота, която е гарантирана конституционно - може да се компрометира. Ако остане само моята бюлетина и се знае, че само аз съм гласувал – тогава каква тайна на вота? Ще се знае за кого съм дал гласа си.

- Вие сте трети пореден мандат кмет. Избран сте сега и преди от ДПС. Били сте и зам.-председател на МДПС в Хасковска област. Едва ли е трудно да се досетим как сте гласували…

- Разбира се, може да си направите предположение. Но въпросът е принципен. Трябва да има тайна на вота. Ако примерно комисията беше гласувала на хартия рано сутринта, веднага след отварянето на секцията - тогава щеше да бъде друго. Сигурен съм, че ако имаше няколко бюлетини в урната от хора от комисията, тогава нямаше хората да почувстват опасността вотът им да стане прозрачен. Но самата комисия е гласувала машинно. И после никой не е искал неговата бюлетина да е първа. На няколко бюлетини всичко ще е ясно.

- И така 174 души гласувахте машинно?

- Така се получи. И Зорница стана едно много известно село в България. Но не сме търсили такъв ефект (смее се). Хубаво е, че имаме млади хора, че всички използват новите технологии. Всъщност за пръв път имахме машина в секцията. Вероятно и това е спомогнало на големия интерес към машинния вот.

- Самият резултат не е ли необичаен?

- От 174 гласа 168 са за ДПС, 3 за ГЕРБ, 2 за БСП и един за „Воля-НФСБ“. По принцип ДПС има много силна подкрепа в нашето село. И на парламентарни, и на президентски, и на вот за Европейски парламент. На местни избори също – самият факт, че карам трети мандат като кмет е показателен. Нищо необичайно не се е случило. Такива са политическите нагласи и симпатии в Зорница.

- Колко души бяхте в избирателните списъци?

- 601. Но около 50 души бяха заявили, че ще гласуват другаде. Имаме много хора в чужбина – както хора с двойно гражданство в Република Турция, така и гастарбайтери в Западна Европа. А някои имат имоти в Хасково и си останаха да гласуват на градския си адрес.  

- Има ли хора, които се затрудниха с машината? На много хора ли беше оказана помощ в изборния ден?

- Говорих с председателя на изборната комисия и с нейни членове. Само един човек е поискал помощ. При това техническа. От комисията са му помогнали да се върне на изходна позиция, защото се е съмнявал, че е объркал номера на партията, за която е искал да гласува. Случва се на всеки. Но категорично не е било масова практика. Само на един човек. И той лично си е подал гласа на машината. Никой не е гласувал „вместо него“, така да се каже.

- Какъв е най-големият проблем на Зорница?

- Големият проблем е обезлюдяването. Това че не можем да задържим хората. Старите измират, младите бягат в града или в чужбина. Улиците ни са в лошо състояние, имат нужда от асфалтиране, нямаме канализация. Това са проблеми на много села в България. Ние не правим изключение. Имаме прекрасна природа. Хасково е само на 18 км. Близо сме до оживения първокласен път за Кърджали. Всички мобилни оператори имат добро покритие в Зорница. Това е важно, защото сме в 21-ви век и не може без интернет и комуникации. Но много къщи са празни. Училището ни е в Конуш, а детската градина в Козлец.

- Споменахте, че имате млади хора …

- Имаме, няколко млади семейства се върнаха от Великобритания след Брекзит. Но и много заминават в чужбина. Има много наши съселяни в Белгия, Холандия, Турция. В Германия е само едно семейство. През лятото Зорница има два-три пъти повече жители, отколкото през зимата. Връщат се изселници от Турция. Но зимата се връщат в Турция, дори и възрастните. Там всичко е газифицирано. Никой не иска да остава тук и да пали печка през зимата. А тези, които работят на Запад, се връщат за отпуските си. Тогава селото е живо и многолюдно, много имоти се стягат и обновяват. Много искам да сме така през цялата година, но за съжаление не може да стане. Поне засега.

- Как могат да се решат проблемите на българските села?

- Само с общински бюджети не става. Градовете, които са общински центрове, в които работят много хора, остават приоритет при разпределянето на бюджетните харчове. Ето например миналата година успяхме да асфалтираме само 250 метра от една улица. И тази година няма да е много повече – ще кърпим там, където са най-големите дупки. Затова трябва да се търсят пари от еврофондовете. Да се печелят проекти за европейско финансиране. И тук стана един голям парадокс. Излиза, че да си село в голяма или средна община, не е фактор в твоя полза. Предишните програмни периоди имаше мерки за развитие и финансиране на селските райони. Но ограничението беше да не си с население над 30 000 души. Много села успяха да се възползват, да направят проекти и да подобрят инфраструктурата си. Оправиха си улиците, изградиха канализация, реновираха обществени сгради, построиха се игрища и спортни площадки. При това села с много по-малко население. Някои и тотално обезлюдени с по няколко жители. Но такива са изискванията на програмата „Развитие на селските райони“. Община Хасково обаче е голяма община, с над 100 хиляди души население и няма как да искаме финансиране по този механизъм. Искрено се надявам в новия програмен период да има други критерии и нови мерки, които да стигнат и села като нашето. Защото селата в големите общини са много и са в крайно неизгодна позиция.

- Говорихме толкова много за избори и гласуване. Какво очаквате от новия парламент?

- Очаквам новите народни представители да подходят сериозно и отговорно. Да излъчат работещо правителство. Да загърбят пристрастията. Ако трябва да дадат шанс на експерти. Необходимо е правителство, а не нови избори. Служебните кабинети размиват отговорността. Новите избори ще са много скъпи. Не само като похарчени пари. А и като човешки ресурси, като загубено време. В Зорница смятаме, че България не може да си ги позволи. Надяваме се разумът и интересът на обществото да доминира над партийните сметки.

Визитка

-      Роден е през 1982 година в Хасково

-      Завършил е Професионалната гимназия по лека промишленост в Хасково през 2001

-      Земеделски производител, отглежда зеленчуци

-      Семеен е, има син на 16 години и дъщеря на 11 години

-      Кмет на Зорница за трети пореден мандат, от 2011 до сега

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.