Звук от машините, които ще бъдат поставени в общо 3000 секции в страната на предстоящия евровот, ще сигнализира на избирателите, че са приключили с гласуването. В четвъртък устройствата бяха демонстрирани пред медиите в ЦИК, след като самите членове на комисията се запознаха с функционирането им преди около седмица.

Ако избере да гласува с машина, а не с хартиена бюлетина, всеки избирател ще получава специална смарт карта. Тя ще генерира код, по същество представляващ електронен подпис и така ще се активира устройството. Самите карти ще са номерирани, ще се редуват, като целта е никой да не гласува два пъти с една и съща, разясниха от „Сиела Норма“, която доставя устройствата.

Е-бюлетината повтаря хартиената, но с тази разлика, че на екрана номерата на партиите ще са изброени в две поредни страници. Това означава, че ако нашето предпочитание липсва на първата, ще трябва да прелистим на втората. Преференциите пък ще са активни едва след като сме избрали дадена партия или коалиция. Преди да приключим, ще имаме възможност за преглед на своя избор. Ако сме размислили, може да сменим решението си. Едва след това трябва да се натисне бутонът „гласувай“, а в резултат на това ще получаваме разписка. След като приключим да гласуваме, машината трябва да издаде специален звуков сигнал, с който да покаже на нас и на комисията, че сме завършили процеса. "С машината се гласува по-лесно от работа с банкомат. Гласуването отнема секунди“, увери Стефан Митков от „Сиела Норма“ и добави, че няма ограничение във времето. Машината не регистрира празен вот и ако не отбележим нищо, не дава бюлетина. Същото важи и ако извадим смарт картата предварително и не довършим гласуването.

ЦИК на свой ред трябва тепърва да определи в методическите указания за работа с машините дали при неуспешен вот избирателите ще получават нова карта, за да гласуват отново, или пък ще трябва да пуснат хартиена бюлетина.

Устройствата са произведени специално за България и идват от Тайван. Именно затова от фирмата доставчик успокояват, че всякакви интерпретации, че са стари и компрометирани, не отговарят на истината. Едно устройство може да печата 1200 хартиени разписки. При спиране на тока или някакъв срив на елзахранването машината разполага с батерия и ще продължи да работи още час и половина. Машините имат и по две флаш памети, които в края на изборния ден членовете на секциите трябва да свалят и заедно с протоколите да занесат в РИК. В тях ще се съдържат обобщени данни за гласовете. Така в устройствата остава само операционната система и приложението, т.е. при изваждането на флашките в самите машини не се запазват данни от гласуването. Ако членовете на секциите не могат да ги извадят и имат затруднения, на място ще може да дойде техник или пък те да се обадят на т.нар. горещ телефон за съдействие. В случай че някоя от флаш паметите е дефектна пък, машините ще алармират още в процеса на работа. Дистанционно комуникация отвън с машините е невъзможна, уверяват от доставчика.

Сертифицирането приключва в сряда

Предварителният одит на машините ще е готов до петък, а окончателното сертифициране ще приключи следващата сряда. Това стана ясно от думите на експертите от БАН и СУ, които ще помагат на ЦИК при проверката на машините за гласуване. Те също присъстваха на демонстрацията на машините в четвъртък.

По думите на доц. д-р Златомир Минчев от БАН машините са доста по-нови, надеждни и функционални в сравнение с тези на президентския вот. Той изтъкна, че има някои пропуски, за които ще бъдат издадени предписания. Оказа се обаче, че тези пропуски не засягат софтуера, хардуера или сигурността на самите устройства. Проф. Владимир Димитров уточни, че става дума за случаи, касаещи какво трябва да прави СИК, ако машината се развали и как избирателят да продължи да гласува. Всъщност същият въпрос стои и ако избирателят извади предварително своята смарт карта от машината и дали СИК ще дава нова или той ще трябва да упражни своя вот с хартиена бюлетина. Това ще се реши с методическите указания на ЦИК, която трябва да ги одобри до броени дни.

В ЦИК са убедени, че всичко на вота ще премине нормално, както и че машинното гласуване е с високи стандарти на надеждност. Въпреки това ще има последваща проверка за оптимизиране на процеса за следващите избори. За сигурността на машините увериха и от фирмата доставчик „Сиела Норма“. Доставени са общо 3300 машини, които в момента се намират на склад. Софтуерът пък вече е актуализиран и бюлетината вече е въведена в тях. Веселин Тодоров от компанията изтъкна, че машините са с изцяло нов дизайн и са произведени тази година.


Само пет от секциите зад граница в пълен състав

Само пет от общо 191 секции в чужбина, които бе решено да бъдат разкрити за вота на 26 май, са с пълен състав и имат ръководство и членове, като всичките се намират в Брюксел. Това става ясно от решение на ЦИК.

Останалите са или само с избрани членове, или само с ръководство, или пък с по двама или дори само член, както е при 129 от тях. Когато съставите на секциите не са попълнени и дадена партия или коалиция не е отправила свои предложения, ЦИК може да назначи членове по предложения на БГ общностите в чужбина, шефовете на дипломатическите мисии или на външния министър. На 20 май изтича крайният срок, в който ЦИК може да прави промени в съставите на СИК зад граница.

Иначе, ако даден гражданин е вписан неправилно в избирателните списъци, може най-късно до 18 май да подаде заявление до общинската администрация за отстраняване на непълнотите. Българските НПО-та и чуждестранните организации пък могат да регистрират наблюдатели до 25 май. По преценка на председателя на СИК избирател с увредено зрение, слух или с друго увреждане, което не му позволява да гласува сам, може да даде своя вот с придружител. Избирателят няма да е длъжен да представи документ от ТЕЛК или НЕЛК, а придружителят от своя страна ще трябва да удостовери самоличността си с лична карта. Неграмотността обаче няма да е основание за гласуване с помощник.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Снежана давала по 30 лева при даване на глас за определена партия

10 месеца условно за покупката на гласове за евровота в Търговище

Снежана давала по 30 лева при даване на глас за определена партия

Жена, купувала гласове за политическа партия на изборите за Европейски парламент, е получила осъдителна присъда след одобрено от съда споразумение с Районната прокуратура в Търговище, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева.