Mашините за гласуване може да стигнат и 20 000

Mашините за гласуване може да стигнат и 20 000

Томислав Дончев: НС да реши какъв тип - само четци или устройство, което дава хартиена бюлетина

Машините за гласуване, които ще са нужни за следващия парламентарен вот, може да достигнат и 20 000. Това се разбра от коментара на вицепремиерът Томислав Дончев в кулоарите на НС. Той бе в парламента, за да отговори на питане на соцлидерката Корнелия Нинова за готовността за въвеждането на машинния вот, тъй като именно преди дни МС натовари Дончев да коодринира процеса с ЦИК по покупката на машините. 

Това бе повод Нинова отново да акцентира върху големия брой недействителни бюлетини на последните местни избори, както и да уточни, че според БСП това може да се реши именно чрез машинното гласуване.

На свой ред Дончев обясни, че наистина този тип вот е удобен, лесен, решава се проблема с грешките при протоколите и недействителните бюлетини, но той не бил панацея. По думите му манупулациите и контролирания вот ще го има, независимо дали гласуваме с бюлетини или машини и затова са нужни други мерки. Въпреки това, според него, машинният вот крие и рискове. Дончев поиска НС да се произнесе и да даде рамка какъв тип машини за гласуване да се купят, защото има няколко вида - машини за четене, които могат да сканират традиционни бюлетини, машини за електронно гласуване, които само запазват данните, както и такива, които генерират хартиен отпечатък. Всъщност последният тип се ползва и у нас. 

В отговор на критиките на Нинова, че така се прехвърля отговорността върху НС и депутатите, Дончев обясни, че той има лични предпочитания. Според него трябва да се ползва машина за гласуване, която съхранява данните в цифров вид, но допълнително генерира и хартиена бюлетина, която може да бъде съхранена и при нужда да има възможност за ръчно преброяване.

Иначе той поиска от НС да прецизира текстове от Изборния кодекс, защото били декларативни . Освен за типа машини, бил важен въпроса дали ще има паралелно гласуване и  с хартиени бюлетини, как ще се гласува в малките секции под 300 души, тези в чужбина,както и в подвижните, които в момента са изключени от закона и там машинно гласуване не може д аима. 

Дончев коментира и работната група в НС, която трябява да нищи промените в изборните правила. Той даде да се разбере, че законодателните изменения в ИК трябва да са готови в рамките на 2 месеца, за да има нужното време, за да си свършат работата.

В сряда той заяви, че ще са нужни поне 15 000. Сега той обяви, че ще трябва се купят между 15 и 20 000 машини. Те трябва да бъдат придобити от държавата, с което ще се реши радикално проблемът с проверката и одитирането, допълни той.

От миналата есен правителството правело пазарно проучване, но това не било лесно, защото няма европейски опит. Производителите на подобни машини били малко, а и ситуацията допълнително се усложнявала от коронавируса в Китай, където се произвеждали голяма част от нужните компоненти за сглобяване.

Той отказа да коментира каква ще е нужната сума за машините, а само уточни, че е референтна на цената на лаптоп от среден клас - по-малко от 2000 лева.

Можело обаче да се постигне и по-ниска цена поради големия брой машини, които ще се поръчат. Оскъпяване обаче щяло да има от изискването към конструкцията - да бъдат по-здрави и да могат да се транспортират.

Накрая Дончев отново изрази мнение, че паралелното гласуване с машини и с хартиени бюлетини ще се оскъпят изборите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.