„Машините са кучки“. Дали?!
2

„Машините са кучки“. Дали?!

Спектакълът на Здрава Каменова и Гергана Димитрова разкрива през много смях какво мисли за нас…техниката

На 18 и 28 април от 19.30 ч. в Сити Марк Арт Център ще се състоят премиерните представления на спектакъла „Машините са кучки“ по текст на актрисата драматург Здрава Каменова (известна и с ролята на Кунка от сериала „Откраднат живот“) и режисьорката Гергана Димитрова.

Постановката по идея на Иво Стаменов ОттО е на Гергана Димитрова, а в нея освен шеметната Здрава Каменова ще участва и актьорът Александър Митрев. Сценографията е на Никола Налбантов, а музиката – на Павел Терзийски.

Може да се каже, че работата на творческия тандем Здрава Каменова и Гергана Димитрова от Организацията за алтернативно съвременно изкуство и култура „36 маймуни“ има един общ знаменател и това е мисленето за бъдещето.

Как ще изглежда светът утре

е въпросът, който е заложен както в „Дом за овце и сънища“ и „Танго в Космоса“, така и в най-новата им пиеса – „Машините са кучки“. В игра на въпроси и отговори между машина и човек се изгражда нейната структурата, която ще бъде напълно готова за разгадаване при първата среща с публиката.

Текстът, по идея на Иво Стаменов ОттО, ни запознава с Герда, която точно сега е решила да поеме на път, да остави всичко, да се опита да стигне там, където мечтае. Единствените й партньори в това пътешествие са машините, в чиито добри намерения и способност за емпатия човечеството отдавна се съмнява. Здрава Каменова и Александър Митрев, който се превъплъщава във всички умни машинки, превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола…

На въпросите какво точно очакваме от техниката, какво мислят машините за нас, можем ли да създадем съвършена машина, ако самите ние сме несъвършени, и колко валидни са днес

трите закона на роботиката на Айзък Азимов

ще можем да отговорим след средата на април. Ако сте забравили какво гласят 3-те правила, формулирани от именития писател фантаст още през 1942 г., ще ви ги припомним: Роботът не може да навреди на човешко същество или чрез бездействие да му причини вреда; роботът трябва да се подчинява на заповедите, получени от човешки същества, освен ако тези заповеди влизат в противоречие с първия закон; роботът трябва да защитава съществуването си, освен когато това влиза в противоречие с първия и втория закон…

В афиша на Сити Марк Арт Център ни очакват и две други заглавия, зад които отново стоят имената на Гергана Димитрова и Здрава Каменова. За „Дом за овце и сънища“ през 2020 г. Здрава Каменова и преводачът Александер Зицман бяха отличени с германската театрална литературна награда „Брюке Берлин“ за текста и превода на спектакъла. Година по-рано Павел Терзийски спечели театралната награда „Икар“ за авторската си музика, а Здрава Каменова бе номинирана за водеща женска роля. „Танго в Космоса“ пък ни изпраща директно в 2027 г. за кратко пътешествие от Балканите до Аржентина, през Китай, та чак до Луната. Комедията с елементи на антиутопия се фокусира върху близкото бъдеще, в което жена стъпва на Луната, почти никой не живее вече в България, а хората отдавна са оценявани от социална рейтингова система, която лимитира техните действия.

Спектаклите „Дом за овце и сънища“, „Танго в космоса“ и „Машините са кучки“ се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.