Машинистите по делото
2

Машинистите по делото "Хитрино" с присъди идния вторник

Още три заседания до края на процеса за железопътната катастрофа от 10 декември 2016

Три последни заседания остават до края на съдебния процес за железопътната катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година. Графикът стана ясен на страните във вторник вечерта след края на поредното заседание в Шуменския окръжен съд. Съдебният състав ще обяви присъдата си в 11 часа на 22 януари.

Делото, по което единствени подсъдими са машинистите на влаковата композиция Димитър Михнев и Радослав Петков "потегли" в съдебна зала точно преди две години на 15 януари 2018 с разпоредително заседание и започна по същество на 7 март същата година. Михнев и Петков са подсъдими за извършване на престъпление по транспорта, довело до смъртта на седем души и телесни повреди на още 40.
Преди да приключи разпоредителното заседание адвокатите на двамата подсъдими изразиха съгласие делото да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с прилагането на чл. 371 т. 1 от НПК. Защитата даде съгласие да не се провеждат разпити на вещи лица по голяма част от експертизите, които са безспорни като доказателства, а протоколите и експертните заключения да бъдат приложени към делото за постановяване на присъдата. Идеята беше така да се спести време и делото да приключи в по-кратки срокове. Това обаче не стана, тъй като се оказа, че в хода на досъдебното производство не са извършени редица експертизи, които трябвало да бъдат възложени в хода на съдебното дирене.
Съкратеното съдебно следствие няма да доведе до редуциране на евентуално наказание при произнасяне на осъдителна присъда срещу Димитър Михнев и Радослав Петков, тъй като това е възможност, дадена от чл. 371 т. 2, когато подсъдимите признават изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласят да не се събират доказателства за тези факти. Случаят тук е различен – машинистите не признават вина, а целта на техните адвокати е оправдателна присъда.
Днес машинистите отказаха да дават обяснения по случилото се на 10 декември 2016 година. Димитър Михнев е отказал да говори и пред разследващите в хода на досъдебното производство, а колегата му Петков е разпитван само веднъж на 19 декември, 9 дни след катастрофата.
В четвъртък процесът продължава с огласяването на последните материали по делото, след което се очаква да започнат обвинителната реч на прокурора и пледоариите на адвокатите на потърпевшите. За 21 януари са насрочени пледоариите на адвокатите на Михнев и Петков, а на следващия ден съдът ще се произнесе с присъда на първа инстанция.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.