Три последни заседания остават до края на съдебния процес за железопътната катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година. Графикът стана ясен на страните във вторник вечерта след края на поредното заседание в Шуменския окръжен съд. Съдебният състав ще обяви присъдата си в 11 часа на 22 януари.

Делото, по което единствени подсъдими са машинистите на влаковата композиция Димитър Михнев и Радослав Петков "потегли" в съдебна зала точно преди две години на 15 януари 2018 с разпоредително заседание и започна по същество на 7 март същата година. Михнев и Петков са подсъдими за извършване на престъпление по транспорта, довело до смъртта на седем души и телесни повреди на още 40.
Преди да приключи разпоредителното заседание адвокатите на двамата подсъдими изразиха съгласие делото да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с прилагането на чл. 371 т. 1 от НПК. Защитата даде съгласие да не се провеждат разпити на вещи лица по голяма част от експертизите, които са безспорни като доказателства, а протоколите и експертните заключения да бъдат приложени към делото за постановяване на присъдата. Идеята беше така да се спести време и делото да приключи в по-кратки срокове. Това обаче не стана, тъй като се оказа, че в хода на досъдебното производство не са извършени редица експертизи, които трябвало да бъдат възложени в хода на съдебното дирене.
Съкратеното съдебно следствие няма да доведе до редуциране на евентуално наказание при произнасяне на осъдителна присъда срещу Димитър Михнев и Радослав Петков, тъй като това е възможност, дадена от чл. 371 т. 2, когато подсъдимите признават изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласят да не се събират доказателства за тези факти. Случаят тук е различен – машинистите не признават вина, а целта на техните адвокати е оправдателна присъда.
Днес машинистите отказаха да дават обяснения по случилото се на 10 декември 2016 година. Димитър Михнев е отказал да говори и пред разследващите в хода на досъдебното производство, а колегата му Петков е разпитван само веднъж на 19 декември, 9 дни след катастрофата.
В четвъртък процесът продължава с огласяването на последните материали по делото, след което се очаква да започнат обвинителната реч на прокурора и пледоариите на адвокатите на потърпевшите. За 21 януари са насрочени пледоариите на адвокатите на Михнев и Петков, а на следващия ден съдът ще се произнесе с присъда на първа инстанция.

По темата: Хитрино шумен
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ивелин Петров не е съкратил нито един шофьор или монтьор и спасява екипа си с нестандартни мерки

Автосервиз бори кризата с намаления и услуги до вратата на клиента

Ивелин Петров не е съкратил нито един шофьор или монтьор и спасява екипа си с нестандартни мерки

Собственик на транспортна фирма и автосервиз от Шумен се опитва да пребори кризата около коронавируса с нетрадиционни мерки. Вместо да съкращава персонал и да затваря вратите, 45-годишният Ивелин Петров „дава газ“, пуска намаления за клиентите и отива до вратата на домовете им, за да осигури работа на фирмата си.

Лош резултат за корона пациента в Шумен - втората проба положителна

Втората проба на пациента, който се лекува от коронавирус в инфекциозното отделение на МБАЛ – Шумен, е положителна. Новината съобщиха от здравното заведение, където се надяваха на отрицателен резултат от вирусологичното изследване, който да позволи пациентът да бъде изписан.

Теч по тръбата с дебит 250-300 литра не може да чака края на короновируса

Спират водата на Шумен за ден заради ремонт

Теч по тръбата с дебит 250-300 литра не може да чака края на короновируса

Водата в Шумен, Велики Преслав и селата Белокопитово и Панайот Волов ще бъде спряна за 24 часа в понеделник. Това съобщи "Водоснабдяване и канализация - Шумен". Причината е в планов ремонт на главния довеждаш водопровод от язовир "Тича", който не търпи отлагане и не може да чака края на извънредното положение и на епидемията от коронавируса.