Машини за вота в чужбина в поне 213 секции

Машини за вота в чужбина в поне 213 секции

Сънародниците ни със срок до 15 юни да подадат заявления, че искат да гласуват

В най-малко 213 секции зад граници ще трябва да бъдат осигурени машини. Това показа справка на „Монитор“. Според промените в Изборния кодекс, приети от разпуснатото вече 45-о Народно събрание, машинно гласуване в чужбина трябва да има в секциите, в които са подадени над 300 заявления или на последните избори са гласували поне 300 избиратели.

Справка в сайта на ЦИК показва, че на вота на 4 април в точно 213 секции зад граница са гласували над 300 наши сънародници, което означава, че това е минимумът от места, за които ще трябва да бъдат осигурени машини.


Колко точно ще са нужни ще стане ясно след 15 юни

Тогава според хронограмата, приета от ЦИК, изтича крайният срок, в който сънародниците ни зад граница трябва да подадат заявления, че желаят да упражнят правото си на вот. Според Изборния кодекс в дипломатическите ни мисии зад граница секции се отварят при над 300 подадени заявления или ако на последните избори е имало над 300 души, пуснали бюлетини. Извън посолствата и консулствата секции могат да се отварят при поне 40 наши сънародници, заявили желание да упражнят правото си на вот.

През уикенда ЦИК прие и условията за машинното гласуване. За него ще бъде създадена обща бюлетина върху сензорен дисплей, на която избирателят отбелязва по еднозначен начин своя вот. Бюлетината се проектира по същия начин както хартиената бюлетина, а машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели ще е задължително. Изключения ще се правят само при „възникнали непреодолими външни обстоятелства“. В такива случаи ще се преминава към вот с хартиени бюлетини. ЦИК прие и че гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Но избирател, който гласува машинно, не би могъл да направи при грешка вот с хартиена бюлетина.

След произвеждане на гласуването се отпечатва от системата контролна разписка, която избирателят пуска в специална кутия за машинното гласуване. Избирателят не може да промени своя вот чрез повторно машинно гласуване.

В събота пък стана ясно, че

МВнР вече е започнало да организира вота в чужбина,

а Великобритания е първата страна, дала съгласие за провеждането му на нейна територия. Към момента е поискано съгласие от 58 от всички общо 120 държави, в които имаме задгранични представителства, в това число и такива с вторична дипломатическа акредитация, стана ясно от съобщението на МВнР. От министерството уточниха, че в получената от Великобритания нота, с която се дава съгласие, няма посочено ограничение за броя на секциите, които могат да бъдат разкрити там. Отчетено е намерението да са на различни места, включително и в посолството ни в Лондон.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.