Машина реже, тори, пръска и бере рози

Награда за българските учени

Машина реже, тори, пръска и бере рози

Учени от Селскостопанската академия получиха награда на земеделското изложение „Агра 2020” за машина в помощ на стопанствата с маслодайна роза.

 Това съобщава сайтът Синор. Машината е с няколко функции.
Тя извършва резитби, тори, пръска срещу вредители - плевели, насекоми, болести, неприятели. Също така чрез нея могат да се внасят препарати, които стимулират растенията, за оросяване, за да се повиши влажността на въздуха, но и за поливане.
Машината е комплектувана със седалки за берачи и стойки за съдовете или чувалите за събиране на розовия цвят. Така с нея може да се прибира и розовата реколта. На практика берачите вече няма да влачат на гръб чувалите, а ще ги качват на товарна платформа. Те само трябва да късат ръчно розовите цветчета. Машината има и светлинно-сигнализираща система за комуникация между берачите и тракториста при възникване на необичайни ситуации.
Техниката също така позволява да се извършва резитбата почти дистанционнно от оператора, а отрязаните растителни остатъци се събират върху товарната платформа. Съоръжението има пневматична ножица с удължител за реализиране на резитба от разстояние и гъвкав въздуховод с накрайник тип „бърза връзка”.
Освен тези операции техниката може да служи и за превоз на големи товари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.