0

У чени от Селскостопанската академия получиха награда на земеделското изложение „Агра 2020” за машина в помощ на стопанствата с маслодайна роза.

Учени от Селскостопанската академия получиха награда на земеделското изложение „Агра 2020” за машина в помощ на стопанствата с маслодайна роза.

 Това съобщава сайтът Синор. Машината е с няколко функции.
Тя извършва резитби, тори, пръска срещу вредители - плевели, насекоми, болести, неприятели. Също така чрез нея могат да се внасят препарати, които стимулират растенията, за оросяване, за да се повиши влажността на въздуха, но и за поливане.
Машината е комплектувана със седалки за берачи и стойки за съдовете или чувалите за събиране на розовия цвят. Така с нея може да се прибира и розовата реколта. На практика берачите вече няма да влачат на гръб чувалите, а ще ги качват на товарна платформа. Те само трябва да късат ръчно розовите цветчета. Машината има и светлинно-сигнализираща система за комуникация между берачите и тракториста при възникване на необичайни ситуации.


Техниката също така позволява да се извършва резитбата почти дистанционнно от оператора, а отрязаните растителни остатъци се събират върху товарната платформа. Съоръжението има пневматична ножица с удължител за реализиране на резитба от разстояние и гъвкав въздуховод с накрайник тип „бърза връзка”.
Освен тези операции техниката може да служи и за превоз на големи товари.