Машина чисти книгите в Шумен срещу заразяване с COVID-19

Машина чисти книгите в Шумен срещу заразяване с COVID-19

Машина обработва книгите в Шумен и предотвратява заразяването на читатели с коронавирус, съобщиха от Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров", където вече работи нововъведението. 

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” вече разполага с UV машина за стерилизиране и почистване на книги, която е одобрена от националното сертифициране и е 99,9% ефективна срещу широк спектър от патогенни бактерии, паразити, вируси, включително коронавируси, плесен, прах и др. Книгите се дезинфекцират изцяло – от кориците до вътрешните страници, а принципът на действие е на базата на ултравиолетови лъчи и филтър с висока производителност, осигуряващи максимална стерилизация.

 

Осигуряването на машината е в подкрепа на мерките за ефективно и дълготрайно опазване и съхранение на книжния фонд на Шуменската библиотеката и за създаване на благоприятна здравословна среда за нейните служители и потребители, като се намалява рискът от пренасяне и предаване на зараза от хартиен носител, в това число и от COVID-19. От значение е и фактът, че с осигуряването на стерилизатора за книги времето за обезопасяване на върната литература драстично намалява. До момента, като част от противоепидемичните мерки, върнатите от читателите книги подлежаха на 72-часова карантина, преди да бъдат предоставени за ново ползване. С UV машината за стерилизиране и почистване дезинфекцията се осъществява на момента, като капацитетът на машината е обработване до 6 книги едновременно за 30 секунди.

 

Машината е закупена по проект „Технологична подкрепа в трудовия процес на служител с увреждания в условия на COVID-19”, защитен от библиотеката пред Агенцията за хората с увреждания. В рамките на проекта, за обслужване на UV машината за дезинфекция, в залата за заемане на литература за дома е оборудвано специализирано работно място за служител с трайни увреждания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.