Маша на Лозан оправда фармацевтичния олигарх Донев (ОБНОВЕНА)

Маша на Лозан оправда фармацевтичния олигарх Донев (ОБНОВЕНА)

Маша на скандалния шеф на Върховния касационен съд (ВКС)оправда по делото за укриване на близо 63 млн. лв. данъци фармацевтичния олигарх Огнян Донев. Делото срещу него се гледаше от зам.-председателката на Софийски градски съд (СГС) Даниела Борисова, която се уреди с този пост благодарение на друго протеже на Лозан – бившият шеф на СГС Калоян Топалов. Самият Донев пък изслуша решението на съда самодоволно нахилен, като с усмивката си се надсмя над обществото, което няма да види възмездие за укритите от олигарха десетки милиони лева данъци.

Още през 2016 г. се появиха медийни публикации, според които Борисова е поела анагажимент да уреди олигарха с оправдателна присъда. По същото врем4е и от прокуратъурата са поискали отвода й, заради съмнения в това как ще води процеса. Подозренията в пристрастност дойдоха от това, че тя вече е обявявала, че обвинителният акт съдържа противоречия, за да не даде ход на делото, но Софийският апелативен съд отхвърли доводите на Борисова. След това съдийката обаче нагло заяви, че няма намерение да се отказва от гледането на това дело, защото не смята, че проявява пристрастност, написа тогава агенция „Блиц“ в свое разследване по случая.

Въпреки всички тези съмнения,

изненадващо обаче делото

тръгна по т.н. бърза процедура,

което означава, че обвиняемият Донев признава всички факти по делото, но не признава, че е извършил престъпление. За сметка на това тази процедура позволява на адвокатите му да отхвърлят изслушването на свидетели. Така неизслушан остана бившия съдружник на Огнян Донев – Христо Грозев, макар да бяха върнали от границата на излизане от България заради призовка да свидетелства в съда

Самият Донев бе обвинен, заедно с финансовия директор на компанията „Софарма“ Борис Борисов, за укриване на данъци. Според държавното обвинение олигархът не е платил 62 779 725 лв. данъци за сделки, направени през 2006 - 2007 г., а Борисов – за 7 453 119 лв. укрити данъци. Прокуратурата твърди, че бил е затаен реален финансов резултат от над 400 млн. лв.

По делото бяха направени три експертизи като последната бе петорна и изготвянето й продължи близо година и половина. Трудно бяха намерени и вещи лица – оценители на акции, които да я направят.

В петък сутринта Борисова оправда Донев и Борисов, въпреки искането на държавното обвинение да ги осъди на 4 години затвор. Присъдата тя изчете в съдебната зала, без да си направи труда да обясни пред журналистите и страните по делото как е стигнала до това свое решение. За разлика от нея

самият подсъдим беше доста

по-словоохотлив пред медиите

и дори заяви, че делото срещу него било политическа поръчката. Според Донев през 2012 г. той получил „предупреждения“, че ще бъде атакуван, защото се гласял да става премиер. Към днешна дата той отрече да има политически амбиции. Подобна защитна теза вече бе лансирана в публичното пространство и от друг виден подсъдим олигарх – банкера-беглец Цветан Василев. След като забегна за Сърбия, в едно от задочните си интервюта пред подбрани от него удобни журналисти, той обяви: „В един момент през април-май 2014 г. започнах да получавам сигнали от всички политически лидери, че са вдигнали ръце от мен, защото аз съм щял да ставам премиер, искал съм да свалям Орешарски“. Амбициите на Василев да оглави държавата обаче не са тайна за никой. По време на разследването на финансите му, дори бяха открити документи, доказващи, че е пръснал сериозни суми, откраднати от вложителите в КТБ за курсове по политическо говорене.

След прочитането на присъдата, коментар пред журналисти направи и прокурорът по делото Даниела Димитрова. Тя припомни, че този съдебен състав вече веднъж е ставал причина за спирането на делото и затова държавното обвинение е поискало отвода му. "Още от самото начало този състав намери 11 нарушения в обвинителния акт, но Апелативният съд не откри такива и отмени неговото определение. Поради тази причина поискахме отвод на съда, който не беше уважен.

Според нас още в самото

начало има основание за отвод",

допълни Димитрова. Според прокуратурата нещата са много ясни – по българския закон блоковите сделки по принцип подлежат на облагане, когато са сключени извън българската фондова борса. "Когато сделките са между свързани лица, да бъдат така добри да си платят данъка при пазарни условия, това е същността на това дело. За мен е необяснимо защо беше прочетена оправдателна присъда", заяви още представителката на държавното обвинение.

Присъдата, с която пионката на Панов уреди Донев означава и друго -

обществото, поне засега, загуби

63 млн.лв., които трябваше да влязат в хазната.

Пари, с които могат да се увеличат пенсиите или да се дадат за по-добро здравеопазване, образование или инфраструктура. И които место това са спестени на олигарха Донев. за да може да си пазарува с тях индулгенция. Присъдата - „невиновен“, беше ясна още в хода на самото дело, тъй като олигархията притежава частен съд, създаден чрез съдебни зависимости и кадруване в Темида още от времето на Иван Костов. Лицето на този частен съд пък е именно Лозан Панов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.