Марулята и репите бъкани с нитрати

Изследване поръчано от Телеграф на великденската салата показа:

Марулята и репите бъкани с нитрати

Салатата за великденската трапеза се оказа бъкана с нитрати, установи изследване поръчано от „Телеграф“. Тестът за наличие на отрови в зеленчуците е направен от д-р Сергей Иванов, от Центъра за биология на храните. За целта са използвани ленти, които имат маркер за нитрати и за нитрити. Д-р Иванов поясни, че показанията, които дава този метод на изследване са точни относно наличието на нитрати, но за количеството им в съответния зеленчук не са сигурен и достоверен източник.

По думите му при зеленчуците, за да се установи точното количество е необходим анализ в лаборатория като според еврорегламентите то не трябва да надхвърля 4000 милиграма на килограм.

Проучването установи, че при три взети проби от марули, две от тях имат нитрати над нормата. Зеленчуците са купени от три различни места за да има сравнение – пазар, квартален плод и зеленчук и магазин от голяма търговска верига. Така марулята от пазара и кварталния плод и зеленчук е с нитрати над нормата, а тази закупена от обект на голяма търговска верига се оказа чиста. При теста на краставиците обаче най-голямо количество нитрати са открити в пробата взета от продукта от верига магазини. Тествани са и краставици от пазара и плод и зеленчука като наличието на вредното вещество е сравнително по-малко.

Проби са взети и от репички. Оказва се, че на пазара няма от този продукт, който да е чист от нитрати. Вероятната причина е, че при отглеждането им голяма част от торовете се утаяват в почвата и съответно репите попиват доста голямо количество химия при растежа си.

Най-безобиден се оказа зеленият лук, при който и при трите проби не бе установено съдържание на нитрати. Според д-р Иванов причината е, че това е зеленчук, който не е капризен и лесно се отглежда без допълнително наторяване.

Резултати

Изследването показа, че от общо 12 зеленчука от които приготвяме великденската салата, само четири са абсолютно чисти от нитрати, като това са лука закупен от три места и марулята от голяма търговска верига. Според д-р Иванов най-вероятната причина за липсата на нитрати в салатите от търговска верига е, че в тези магазини се контролира качеството на продукцията. Много от тях изискват от самите производители регулярно да им представят изследвания за наличие на нитрати, пестициди и много други вещества, за които има еврорегламенти за допустимите количества.

От теста стана ясно още, че краставиците са сравнително по-безопасни, тъй като количествата нитрати са под максимума, но все пак има наличие на остатъци от наторяване.

Като цяло зеленчуците на вид изглеждат добре, констатира д-р Иванов. Няма наличие на видими дефекти по тях, което подсказва за вируси или заболявания по тях. Той посочи, че е добре салатите да имат здрави листа, без следи от загниване или други нетипични прояви, тъй като това показва на наличие на заболяване.

Д-р Иванов коментира още, че е добре преди консумация на листни зеленчуци, а и не само да се измиват обилно с вода, а салатите дори да се киснат във вода с оцет за около 20-30 минути, преди консумация. Причината е, че киселината убива бактерии, ако има такива по листата.

Той посочи още, че не е препоръчително да се дават марули да деца до 2-3 години, тъй като ако имат завишено съдържание на нитрати могат да предизвикат здравословни проблеми.

Употреба

Нитратите широко се използват в много отрасли от стопанската дейност като евтини и високоефективни торове в селското стопанство, като оцветители и консерванти в хранително-вкусовата промишленост, за производството на бои, лекарства, пластмаси, стъкло, експлозиви и др. След като попаднат в храносмилателната система на човека, нитратите се метаболизират до канцерогенни нитрозамини, сочи справка в Уикипедия.

Симптоми

При постъпването в организма на големи дози нитрати, след 4 до 6 часа се появяват симптоми на гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици поради натрупването на високи количества метхемоглобин и недоокислена кръв. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, болка в тила и сърцебиене.
Използването в течение на дълго време на храна и вода с високо съдържание на нитрати води до развитие на алергия, нарушение на функциите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.