0

М артенички от времето на социализма подредиха в Регионалния исторически музей в Русе.

Мартенички от времето на социализма подредиха в Регионалния исторически музей в Русе.

Експозицията е изключително любопитна и най-вече за родените през 60-те и 70-те години на миналия век, защото възкресява спомените от детските им години, когато малчуганите се надпреварват да се кичат със станалите популярни тогава пластмасови мартенички. Могат да се видят и картички със залепени усукани червено-бели конци, изпращани масово по пощата по случай празника на Баба Марта.

„В края на 50-те години на ХХ век към усуканата червено-бяла нишка на картичката се прибавя и малка метална фигурка“, обяснява етнографът в музея Искра Тодорова.

С появата на трудово-производителните кооперации /ТПК/ започва производството на пластмасовите фигурки. Особено популярни са котвичките, зайчетата, лебедите, кончетата, пеперудките, мечетата, калинките, които са истинска радост за децата. В експозицията може да се види и мартеничката с чинийка и бъкличка, както и червено-белите жълъдчета, с които през годините на соца се кичат по-възрастните.

Музеят в Русе разполага с колекция от 450 мартеници. Триста от тях са дарени от българката Марианка де Монтис, която от години живее във Франция. Други са подарени на музея от русенския лекар д-р Емил Михайлов. Колекцията се обогатява с всяка изминала година.