Марсоход се ремонтира  сам чрез удар с лопата

Марсоход се ремонтира сам чрез удар с лопата

Сондата блокирала при взимане на проби, след команда се треснала с уреда и проработила безпроблемно

Инженерите на НАСА за пореден път доказаха, че са в състояние да решат най-нетривиалните задачи в най-трудните условия.

Прецедентът в работата им се случи с марсианския модул InSight по време на пробно сондиране. Инструментът за тази дейност заседнал в почвата на Червената планета и операторите на роувъра намерили изключително необичаен изход. Те му дали заповед да се удари с лопата. Странното е, че след това машината се задействала без проблеми.

Решението всъщност е изключително навременно - пробиването на инструмента

чрез топлинен поток и определени физични свойства

трябваше да влезе в почвата на планетата на дълбочина 5 и повече метра, което е за първи път в историята на изследването на Марс. Целта на мисията е да се проучи топлинният поток под кората на Марс и опит да се определи колко действително се е охладила. Това е една много сложна операция и провалената тренировка я превърна в инженерен кошмар.

Вместо на пласт пясъчна смес бормашината се натъкнала на твърда почва. Невъзможно беше да се изостави устройството по никакъв начин, така че инженерите на НАСА прекараха няколко месеца в създаване на модели и симулации, предназначени да го освободят. Ако самата тренировка е достатъчно успешна, с проводниците, приближаващи се до нея, са много лесни за скъсване и беше необходимо ударът с лопатата да е с изключителна точност.

Опитът беше успешен и според ръководителите на мисията се превърна в ценен практически материал. InSight все още има много работа по повърхността на Марс и наличието на още едно, дясното, острие в машината ще бъде много полезно. Екипът на мисията InSight проведе тестови включвания на инструментите и

системите на платформата за кацане и започна да проучва околността

и елементите на самата платформа, като използва роботизираната ръка на станцията. Така трябва да избере места на повърхността на Червената планета, където да се инсталират по-късно сеизмографът и инструментът за пробиване на 5-метровия сондаж, съобщава сайтът на мисията.

Стартът на мисията InSight ((Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) се състоя на 5 май 2018 г. Основната му задача е да изучи вътрешната структура на Марс и геоложките процеси, които се извършват в дълбините му. Кацането на повърхността на Червената планета се проведе на 26 ноември 2018 г. върху гладката екваториална равнина, наречена Елизиум Платиния (Elysium Planitia), на около 550 километра от кратера Гейл, където марсоходът Curiosity на НАСА кацна през август 2012 г.

Научното оборудване на апарата се състои от няколко инструмента, две камери, сензор за времето и ъглов рефлектор.

След кацането модулът

успешно разгърна своите слънчеви панели и предаде изображения на Земята

благодарение на които стана ясно, че е кацнал в малък ударен кратер, пълен с пясък и прах, и леко е наклонен настрани.

През изминалата седмица и половина инженерите на мисията тестваха инструментите и системите на станцията и започнаха да пускат в действие 2,4-метрова роботизирана ръка IDA (Instrument Deployment Arm), която ще трябва да постави два от основните научни инструмента на мисията на повърхността на Марс в близост до платформата - сеизмометъра SEIS и електромеханичната сондажна машина HP3, предназначена за измерване на топлинните потоци в марсианската почва. На ръката е прикрепена камерата IDC (Instrument Deployment Camera), благодарение на която изследователите извършиха визуална проверка на платформата за кацане и ще изберат места за разполагане на инструментите в почвата.

Междувременно в края на 2020 г. ще стартира следващата марсианска мисия на НАСА, която ще достави роувъра „Марс 2020“ на повърхността на Червената планета. Сред научните инструменти, инсталирани върху него, заслужава специално внимание мощен лазер, предназначен да анализира скали от разстояние от 7 метра.

Лазерът е част от комплекса Super Cam. Монтиран на върха на специална мачта, той периодично ще изпраща импулси към скалите,

като ги нагрява до температура от почти 10 000°C - по същество ги превръща

в пара. След това друг Super Cam инструмент - спектрометър - анализира спектрите на парите и определя състава на пробата от тях. Този метод се нарича лазерно-искрова емисионна спектрометрия. С него ще бъдат изучавани минерали, които са извън обсега на роботизирания равер. Експертите на НАСА се интересуват предимно от минерали, образувани с участието на течна вода - глини, карбонати и сулфати. Ако животът някога е съществувал на Марс, той най-вероятно е под формата на микроби до течна вода, така че роувърът ще търси изсъхнали езера със следи от фосилизирани микроорганизми.

Друг инструмент на борда на роувъра е микрофон. С него изследователите ще могат да поправят изскачащи по време на изпаряването на лазерния лъч скални фрагменти. Както обясниха учените, звуковият анализ също ще помогне да се установи минералният състав на изпарената проба.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.