Мариус Куркински вика млади актьори на дуел
2

Мариус Куркински вика млади актьори на дуел

В новата версия на Вазовия „Двубой“ в Народния театър секссимволът Аня Пенчева е селянка билкарка

„Двубой“ – една от емблематичните комедии на патрона на Народния театър Иван Вазов, ще има премиера на 26, 27 и 28 февруари в режисьорската интерпретация на Мариус Куркински. В ролите на двамата пишман-дуелисти Чушкаров и Драгалевски ще видим младите актьори Пламен Димов и Павел Иванов, техните потенциални секунданти Цочев и д-р Веселинов са Стелиан Радев и Константин Еленков, в кабаретната певица Амалия ще се превъплъти ефирната Ирина Митева, а в хазайката г-жа Трифкович – шеметната Албена Колева.

С нетипична роля е натоварена секс-иконата Аня Пенчева, която Мариус ще превърне в селянката билкарка Демира. Райна – годеницата на единия от главните герои, ще изиграе Радина Боршош, Любен Петкашев ще е приставът Каракалпаков, а Стефан Къшев – евреин. Изключителната сценография, костюмите и виртуозният плакат са дело на художника Никола Тороманов-Фичо, а музиката – на Емилиян Гацов-Елби. Вокалите са на Георги Георгиев Антика и Александра Хонг. С предстоящия спектакъл Народният театър отново отдава почит на своя патрон, след като миналата година чества с поредица от събития 170-годишнината от рождението му.

Това заглавие има

 силни корени на първата ни сцена

 Още се помни дългогодишната постановка на режисьора Никола Петкова от 1980-а, в която Чушкаров и Драгалевски бяха Велко Кънев и Георги Мамалев, Амалия бе Ванча Дойчева, Каракалпаков – Антон Радичев, участваха още Виолета Бахчеванова, Кирил Кавадарков, Мария Стефанова, Милена Атанасова – все звезди на трупата... Комедията „Двубой“ е поставяна още два пъти в Народния: през 1963 г. от режисьора Анастас Михайлов с участието на Георги Попов, Георги Раданов, Пенчо Петров, Мила Падарева, Марта Попова, Магда Колчакова, Петко Карлуковски и др., както и през 1999 г. от Николай Ламбрев, включил в екипа си Димитър Рачков, Андрей Баташов, Мариус Донкин, Биляна Петринска, Аня Пенчева, Ванча Дойчева, Николай Урумов, Карла Рахал, Мариан Бачев.

„И тъй, „Двубой“. Двубоят, който никога не спира в нас и в света. Двубой за честта, която в случая е така познатата и безпощадна гордост. Гордостта, този най-опасен за човешката душа бяс. Новата държава сякаш

процъфтява, но и тъй бързо се покварява

Пламъкът на възрожденския дух на освобождението изтлява, опустошен от влиянието на великите сили и появилата се в новите български големци жажда за власт и беззаконие“, коментира режисьорът Мариус Куркински.

През 1892 г., когато е написан първият вариант на „Двубой“, поетът влага в устата на своите герои репликите „Никой днес не почита законите“, „Човек – деколте в акъла“, „Отсъствие на всякакво присъствие“ и др., превърнали се в крилати фрази. „Тази болка на поета е сякаш разбираема за нас, съвременните окупатори на собствената си родина. Но все пак е тъжно. Защо го допуснахме? Защо продължаваме да ни няма? Защо нашите истински битки се отлагат „за някой друг век“? Защо сме “отсъствие на всякакво присъствие?“, пита се Мариус.

Сценичната съдба на „Двубой” не е лека. Вазов предлага своята „глума“ на Народния театър едва през 1920 г., със съмнението дали е подходящо на стари години да пише фарсове. Трупата обаче не я харесва и той я оттегля с думите: „Аз много не държа за тая пиеса…”. В петък, събота и неделя зрителите за пореден път ще се убедят, че и класиците грешат понякога в преценките си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.