0

У тре – в Международния ден на театъра 27 март, няма да се връчват награди „Икар“, каквато от години е традицията, въведена от Съюза на артистите у нас, но немалко трупи и артисти в чест на празника ще зарадват своята публика от виртуалната сцена.

Утре – в Международния ден на театъра 27 март, няма да се връчват награди „Икар“, каквато от години е традицията, въведена от Съюза на артистите у нас, но немалко трупи и артисти в чест на празника ще зарадват своята публика от виртуалната сцена.

Един от тях е феноменалният Мариус Куркински, който ще се появи онлайн в едно от емблематичните си превъплъщения – в моноспектакъла „Черното пиле“ по разказите на Николай Хайтов „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и едноименния „Черното пиле“. Ето какво споделя актьорът за постановката: „Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“. Двучасовото представление, в което Мариус дава всичко от себе си, ще се излъчи на платформата FanStream.bg от 20.30 ч. утре вечер и до него ще има достъп в продължение на 72 часа. Срителите ще могат да присъстват срещу виртуален билет на символичната цена от 7.98 лв.

По случай празника и от общинския театър „София“ са подготвили специален онлайн подарък. В YouTube канала на театъра утре от 19 ч. ще бъде показан видеозапис на 100-тното и последно представление на едно от дългогодишните любими заглавия в афиша: „Парижката Света Богородица“ по Виктор Юго, драматизация на Димитър Стоянович. В спектакъла с оригиналната режисура на Лилия Абаджиева и впечатляващата сценография на Иван Абаджиев се изявява голяма част от тогавашния състав на трупата: Юли Малинов, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Росен Белов, Николай Върбанов, Юлиян Рачков, Михаил Милчев, Симона Халачева, Йорданка Любенова, Силвия Петкова и др. В главните роли блестят звездата Калин Врачански, почти неузнаваем с тежкия пластичен грим на Квазимодо, и също така отличният Пламен Манасиев като неговият благодетел и съперник Пламен Манасиев като абат Клод Фроло. Тoчнo cпoрeд кaнoнитe нa рoмaнтизмa, и в cпeктaкълa пoд урoдливaтa външнocт на Квазимодо ce криe блaгoрoднo cърцe. Героят на Врaчaнcки щe влeзe в титaничeн двубoй cъc cвoя опонент, зa дa зaгaтнe възмoжнaтa пoбeдa нa дoбрoтo нaд злoтo, нa душeвнaтa чиcтoтa и чoвeшкoтo дocтoйнcтвo нaд мeрзкитe пoмиcли и унижeниeтo, влacтвaщи нa тaя зeмя. Тoвa, рaзбирa ce, нe прoмeня cмъртoнocния финaл, кoйтo e тoлкoвa въздeйcтвaщ, чe зa eдин крaтък миг нaпoмня кaртинa нa Дeлaкрoa.

Спектакълът има награда „Икар 2014“ за майсторско техническо осъществяване. Видеозаписът е направен с архивна цел на 3 април 2019 г. по време на последното представление с публика. Линкът към канала на театър "София" в YouTube е https://bit.ly/3dsUzVj.
Специалното предложение за 27 март на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е „Калигула“ от Албер Камю под режисурата на Явор Гърдев. Постановката е отличена с две награди „Икар 2009“ - за сценографията на Никола Тороманов и за майсторско техническо осъществяване, както и с „Аскеер 2009“ за изгряваща завезда на Димо Алексиев в ролята на Калигула. В периода 2008-2012 представлението е играно многократно на варненска и софийска сцена, както и петкратно в Париж (MAC, Maison des Arts Créteil), трикратно на фестивала NEXT в Белгия (La Maison de la culture de Tournai), двукратно в Център "Мейерхолд" в Москва на фестивала NET (New European Theatre) и двукратно в Скопие на фестивала МОТ (Млад отворен театър).

С призива „Съхранете духа и здравето си, останете у дома и споделете с нас любовта към изкуството!“ екипът на Театрално-музикален продуцентски център Варна успешно се пренесе във виртуалното пространство с видеозаписи на избрани заглавия от своята продукция. В първите две издания на онлайн платформата „Споделени представления“, излъчената на 19 март оперна гала за закриване на сезон 2018 на Държавна опера – Варна с диригент Борислав Иванов, и „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Рул на ДТ „Стоян Бъчваров“ с режисьор Петър Денчев, на 21 март, събраха аудитория от 57 700 зрители, 34 000 от които са гледали гала концерта, а 23 700 – театралния спектакъл, съобщават от ТМПЦ. Днес предстои среща с балета „Пепеляшка“ от Сергей Прокофиев, хореография Сергей Бобров и международен солистичен екип Елена Свинко, Марчело Пелицони, Павел Кирчев, Пердита Джейн Ланкастър и Анастасия Осокина.

Завесата, както винаги в театъра, се вдига в 19.00. Следете "Споделени представления" в YouTube Drama&Opera Varna, както и страниците Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Държавна опера Варна / State Opera Varna и Фейсбук събитието Споделени представления.