Марин Киров: Представяте ли си главният прокурор да посочи съдия като корумпиран при действителността, в която се намираме?

Марин Киров: Представяте ли си главният прокурор да посочи съдия като корумпиран при действителността, в която се намираме?

Ако посоченият от САЩ беше прокурор, бъдете сигурни, че определени кръгове щяха да са във възторг и от сутрин до вечер да разпъват на кръст прокуратурата и конкретно прокурорската колегия, коментира юристът

Мнението на юриста Марин Киров по случая със съдия Андон Миталов от Правен свят

Г-н Киров, правителството на САЩ обяви първия българин със забрана да влиза в страната заради корупция и това предизвика отзвук у нас, какъв е Вашият коментар?

Да, в свое изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви имената на български гражданин и неговото семейство, които са със забрана да влизат в САЩ. Интересното в случая е, че имената са оповестени публично, а не е използвана възможността за конфиденциалност, тоест ясно се дава знак за нетърпимост, когато имат данни за действия, нарушаващи техния национален интерес. Казвам го с препратка, защото за мое голямо учудване ние сме склонни да критикуваме собствените си институции, когато предприемат подобни мерки за защита на нашия национален интерес – и в акциите срещу престъпността, и тогава, когато има данни за шпионска дейност на наша територия. Също така важно е, че става въпрос за съдия от Специализирания наказателен съд и неговото семейство, а също и причината за тази мярка, изтъкната в съобщението  – участие в сериозна корупция, според тях. Може би данните, с които разполагат им дават основание за такова радикално действие

Това, което ми прави впечатление за пореден път са разнопосочните реакции – анализатори, политици и медии, които от години внушават нуждата от външна намеса у нас, за да се решат дадени проблеми, сега сякаш не са доволни от случилото се и неглижират или отричат ситуацията. Но тя е такава, каквато е, независимо дали на тях им харесва – САЩ налагат забрана на български гражданин и семейството му да имат американски визи и обявяват, че според тях той е замесен в корупция.

Защо точно този български гражданин и неговото семейство?

Посоченият не е обикновен чиновник, а съдия от Специализирания съд, който би следвало да правораздава и да въздава справедливост в тежки сфери като организирана престъпност, корупция и т.н. Това е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който преди време стана известен след като пусна разследвания за шпионаж в полза на чужда държава г-н Николай Малинов да напусне България, въпреки мярката за неотклонение и да пътува до Русия, за да получи орден за заслуги. По онова време имаше реакция и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска от Инспектората на ВСС да направи обстойна проверка на работата на магистрата. Сигурен съм, че след този случай, ако българската прокуратура има и получи данни за престъпление, ще действа навременно и адекватно. Не обвързвам действията на американската и българската държава.

Това не е ли вмешателство във вътрешните работи на България обаче и защо САЩ трябва да го посочат като корумпиран, а не главният прокурор, например?

На първо място, според мен, никоя друга държава не може да свърши работата на българските институции за борба с корупцията и престъпността, а и не трябва. Забелязвам, че се бърза с оценките и се стига твърде далеч от хора, които докато са имали полза са се обръщали непрекъснато към чужди държави и институции за съдействие. Те като министри и политици пишеха писма до чужди посолства, до Европейската комисия и т.н., а сега същите казват, че щом сме стигнали до там САЩ да ни посочват кои са корумпираните у нас, значи сме го закъсали.

На следващо място – това е политически и юридически акт с правни последици на чужда държава. Не казвам дали е правилно или неправилно, дали го одобрявам или не, а какво е като действие, защото се спекулира. Всъщност държавният секретар на САЩ съобщи какви мерки те като държава ще предприемат срещу въпросния съдия и неговото семейство. Тези мерки са съобразени с тяхното законодателство и се отнасят до недопускане на американска територия – като държава очевидно имат право на това. След като са оповестени, тези лица вече не отговарят на изискванията за получаване на виза и няма как да пътуват до САЩ. Дали ще бъдат предприети и други мерки, по други актове от американското право спрямо същия съдия, предстои да разберем. Всичко друго по темата са спекулации и политическо отиграване според интереса, а внушението, че някой ни казва какво и срещу кого да правим не е вярно.

По отношение на втората част от въпроса – аз го разбирам така, защо САЩ посочват корумпиран според тях съдия у нас, а не главният прокурор. И ще ви отговоря – защото това е техен политически и правен акт, както вече казах, и касае тяхната държава и също така е по-добре, че САЩ посочват на кой съдия забраняват да пътува до тяхната държава, защото в противен случай главният прокурор щеше да бъде обвинен в репресия.

Представяте ли си главният прокурор да посочи съдия като корумпиран при действителността, в която се намираме - веднага ще бъде упрекнат от съсловни организации и други грантови неправителствени организации и политици, че се намесва в съдебната система, че репресира съдия. Кръговете, които от години обвиняват прокуратурата, че не се бори с престъпността и корупцията, сега при първите решителни действия срещу олигарси и политици се загрижиха за техните права и интереси и непрекъснато атакуват тези действия, камо ли ако Иван Гешев каже, че се съмнява, че даден съдия е корумпиран. Това не бива да радва твърде много магистратите обаче, едва ли главният прокурор ще разпъне чадър върху някой, само заради реакция от заинтересовани страни като съсловна организация или политици. Мисля, че той показва точно обратното като стил на работа. Но в конкретния случай е по-добре, че тази политическа и юридическа мярка на САЩ дойде първа и преди евентуални действия на нашата прокуратура. В крайна сметка тя показва тяхната позиция като държава, а не е и не изчерпва действия на българските власти. Ние и сега наблюдаваме истерична реакция като питат главния прокурор за становище по оповестената мярка и наложената забрана, а не питат председателя на съдийската колегия Лозан Панов, която колегия отговаря за кадровото развитие на съдиите. Опитват се умишлено да вкарат Иван Гешев в познатия сценарий – като главен прокурор да бъде отговорен за всичко в държавата. Но ако посоченият от САЩ беше прокурор, бъдете сигурни, че същите кръгове щяха да са във възторг и от сутрин до вечер да разпъват на кръст прокуратурата и конкретно прокурорската колегия.

Марин Киров е юрист, експерт по законодателство и съдебна реформа. Работи като консултант при измененията на Конституцията от 2015 г. в глава "Съдебна власт" и е участвал в Съвета по съдебна реформа при изработването на промените в Закона за съдебната власт от 2016 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.