Марияна Николова за вота: Няма да допуснем хаос, взели сме необходимите мерки

Марияна Николова за вота: Няма да допуснем хаос, взели сме необходимите мерки

Взели сме необходимите мерки и ще бъдем безкомпромисни за спазване законността и безопасността при провеждането на парламентарните избори на 4 април. Най-важно е да се защити здравето на избирателите и на членовете на избирателните комисии, както и да направим така, че вотът да е честен и гражданите свободно и без никакъв риск да изразят волята си. Това заяви пред БТВ вицепремиерът Марияна Николова по повод организацията на вот.

Поясни, че е създадена е цялостна организация за гарантиране обективността на гласуването и че се поддържа постоянен диалог с ЦИК и останалите компетентни органи за своевременното решаване на възникващите въпроси.

Напомни, че изборите са сложни и се провеждат в безпрецедентна обстановка на пандемия. По думите й за изпълнението на противоепидемичните мерки също ще се упражнява стриктен и постоянен контрол за съответствие.

Николова изтъкна, че правят допълнителни обсъждания по темата, например за провеждането на организираните мероприятия на кандидатите, които трябва да са на открито и да няма струпания. Успокои хората, че всички здравни правила ще се приложат  - ще се осигурят дезинфекционни маски и препарати, включително и за техническите средства. Всички РЗИ работят пък усилено по предоставянето на средствата за защита.

"Не е допустимо да се провежда изборът в помещения, които не могат да се проветряват или са малки, но повечето зали са големи класни стаи с отварящи се прозорци за постоянно проветряване на всеки 10 минути", посочи още тя.

"Няма да допуснем хаос, взети са всички предпазни мерки и за гарантиране сигурността на машинното гласуване", каза тя и напомни, че машините са в склад, който се охранява от МВР. В момента пък тече процес по проверка на годността им и сертифициране по подготвената методика.  Не бил възможен нерегламентиран достъп или вмешателство до машините.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.