Промени в план-сметката за вота: 2, 947 млн. лв. повече за МЗ (ОБНОВЕНА)
3

Промени в план-сметката за вота: 2, 947 млн. лв. повече за МЗ (ОБНОВЕНА)

  • Доставката на маски и дезинфектанти ще става на държавно ниво
  • РЗИ ще ги разпределя до РИК-те и секциите
  • Марияна Николова ще отговаря за координацията на изборите

2,947 млн. лева повече ще получи здравното министерство покрай мерките за организация на вота. Това става възможно след като МС промени план-сметката за вота на 4 април и тези средства бяха прехвърлени от перото на МС към това на МЗ.

Промяната е по предложение на здравния министър и след съгласуване с ЦИК. Решено е да се прилага централизиран подход по отношение на обезпечаване с всички необходими средства за защита и превенция от COVID-19 - предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др.

Това според мотивите на МС ще доведе до по-ефективно разходване на средствата, като МЗ, чрез регионалните здравни инспекции, ще създаде организация по логистиката и своевременното доставяне на необходимите количества до РИК, СИК, както и до подвижните секции в съответствие с приетия медицински протокол за провеждане на изборите. Именно затова са нужни и тези 2, 947 млн. лв. които от МС по план-сметката се прехвърлят на МЗ.

С друго свое решение кабинетът определя вицепремиерът Марияна Николова да отговаря в МС за координацията при организацията на вота на 4 април. Принципно досега тази функция винаги бе възлагана на вицепремиера Томислав Дончев, като дори доскоро той държеше комуникацията с ЦИК и за доставката на машините. Именно Дончев поканиха от ЦИК на среща, за да обсъдят и въпросите с централния склад.

Сега от МС възлагат координацията по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма. В решението са включени задължения и отговорности и на други министри, свързани с подготовката на изборите, включително и на министъра на здравеопазването, предвид разпространението на COVID-19. На министъра на правосъдието е възложено да издава наказателни постановления в случаите на установяване на нарушения на областните управители по ИК.

Кабинетът одобри тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предаванията по БНТ и БНР и техните регионални центрове в рамките на предстоящата предизборна кампания. Тарифата е изготвена в съответствие с предложенията на ръководствата на двете медии. Предизборната кампания се отразява в програмите на двете обществени медии под формата на клипове, диспути и други форми, договорени с представители на участниците в изборите по реда и условията, уредени в ИК. Срокът за приемането на тарифата е не по-късно от 40 дни преди изборния ден.

По-рано ЦИК определи и реда за провеждането на кампанията.

Днес е и крайният срок за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите за изборите. Именно последният ден за регистрация предпочете и ГЕРБ, като от думите на шефката на ПГ на партията Даниела Дариткова стана ясно че листите им с кандидат-депутати ще са ясни до края на седмицата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.